*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

divendres, 30 de novembre de 2012

Cigrons amb tonyina - Gran Recapte 2012

6 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Un any més Blocs contra la Fam fa difusió del Gran Recapte del Banc d'Aliment, i animen els seus lector a participar aportant els productes sol·licitats als llocs de recollida.
Si l’any passat es varen batre rècords de recollida, aquest anys també ho podem fer entre tots.
Podeu buscar el punt recollida més proper aquí.

La recepta que presento és molt senzilla i es pot fer íntegrament amb llaunes i llegums seques, la ceba pot ser un sofregit de llauna, i els llegums bullits a casa.

Ingredients:
- 200 gr de cigrons cuits
- una ceba mitjana
- una cullerada sopera de tomàquet triturat
- una llauna de tonyina en oli
- sal

Si tenim els cigrons secs i els bullim a casa, guardarem el suc de la cocció.

Picar la ceba petita, sofregir-la lleugerament sense que arribi a daurar en una paella amb poc oli i tapada, si cal li tirem unes gotes d'aigua abans que posar-hi molt oli ja que després hi afegirem oli de la llauna de tonyina per que li doni gust. Salem per que tregui l'aigua.
Afegir-hi el tomàquet triturat i deixar coure uns instants.

Afegir el cigrons, remenar i posar-hi mig got d'aigua, si és de la cocció dels cigrons molt millor.
Deixar que faci xup-xup.

Apagar el foc i en calent afegir la llauna de tonyina, més o menys esmicolada i amb una mica del seu oli.
Barrejar lleugerament.
Al servir es pot afegir una mica de julivert picat per sobre. I jo li he posat una cullerada petita d'allioli.

dimecres, 21 de novembre de 2012

Wok de pollastre per a 7.000 milions de persones

2 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Intermón Oxfam em va enviar una proposta interessant: públicar una recepta per ajudar a difondre la seva campanya “Taula per a 7.000 milions”.
Aquest nova campanya d’Intermón reivindica el dret de tothom a l’alimentació. La reivindica quan al món hi ha gairebé 900 milions de persones que passen fam. I això quan es produeixen aliments de sobres per alimentar-nos a tots.

La recepta la recordo de fa anys, en una estada a Borneo on ens la varen fer estan allotjats en el poblat d'una tribu (no us penseu res aventurer, era per a turistes) i sempre me l'he fet per què m'agrada, és fresca i bona.
Em va sorprendre el cogombre fregit juntament amb la pinya. I si, l’últim en afegir és el pollastre, no el varen passar abans.


Ingredients:
- un cogombre petit
- quatre rodanxes de pinya en el seu suc (millor natural)
- un pit de pollastre
- una ceba petita
- salsa de soja

Pelem i traiem les llavors del cogombre i el tallem a tires llargues de dos dits de llarg. Reservem.
Tallem les rodanxes de pinya a una mida similar al cogombre. Reservem.
Pelem i tallem la ceba en juliana. Reservem.
Tallem el pit de pollastre a daus petits.Reservem.

Posem el wok al foc i hi anem afegint els ingredients.
Primer la ceba, li donem unes voltes i afegim el cogombre i la pinya.
Seguidament li afegim el pollastre i ho deixem fer, fins que veiem que està llest.
Afegim un raig de salsa de soja, donem unes voltes i llest.

Com que la salsa de soja ja aporta sal, jo no li afegeixo més sal.

Aquest cop però, el vaig servir amb uns fideus d'arròs que vaig coure segons les instruccions del paquet, i que vaig afegir després al wok per tal que es barregés amb la preparació.

dimecres, 14 de novembre de 2012

Fira Orígens d'Olot - 2012

3 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
El títol del post és un reconeixement per la feina ben feta: 2012, tot esperant que n'hi hagin més de Fira Orígens.

El cap de setmana del 10 i 11 novembre va tenir lloc a Olot aquesta nova Fira alimentaria. Però no una fira qualsevol, una fira de productors, petits negocis, de proximitat i de qualitat. I recalco aquesta última paraula, qualitat.



Un cos central amb les parades que mostraven els productes que es podien tastar (deu tiquets de tast valien 5 euros; amb l’entrada de 3 euros hi anaven tres tastos) i comprar.
Al voltant una Aula de cuina on es podien seguir les ponències i demostracions culinàries.
Una Aula de tast on es podien conèixer diferents productes amb IGP i DOP.
I una Aula de nens on els infants van poder gaudir i aprendre tot fent pa, amanides, treballar amb xocolata i fruites.

Jo vaig anar-hi dissabte al matí i vaig poder gaudir a l’Aula de cuina de la demostració culinària i coneixement del Sergi de Meià de Monvínic (Barcelona). Que ens va realitzar i explicar uns plats magnífics, una pularda i un postres de músic. L’accés a l’Aula era lliure, i per la seva situació facilitava el seguiment de les diferents demostracions tot passejant per les parades properes i així poder aturar-te si hi havia alguna que cridava la teva atenció.

També vaig poder assistir a la presentació, a l’Aula de tast, de les melmelades de La Fageda, amb una selecció de tastos realitzats pel Col·lectiu de Cuina Volcànica de la Garrotxa. Unes melmelades que donaran que parlar per la seva qualitat i la varietat de gustos. El preu de l’entrada a l’Aula era de dos euros, molt assequible.


A les parades no sols hi havia productes de La Garrotxa si no que també hi havia representació de productes d'altres comarques com l'estand el Consorci Leader Urgell-Alt Urgell, l'estant del Moianès ve de gust, el del Patronat de Turisme de la Costa Brava i alguns altres.

Val a dir que, especialment la bona organització (Pep Palau, von Arend & Associats) i la disponibilitat dels expositors a contestar les preguntes dels visitants i a mostrar-los-hi els seus productes, va fer de la fira un lloc distés i amb molt bon ambient. I la bona manera de fer d’en Pep Nogué, uns dels incitadors de la Fira que anava amunt i avall fent un seguiment de tot i que també hi era present amb les seves cerveses Keks.

Productes que em varen cridar l’atenció especialment? Doncs és difícil, tots eren de molta qualitat. Per dir-ne alguns sense detriments dels altres, us en faig una selecció.
Formatgeria Mas Marcè, amb el seu formatge Llanut que ja coneixia per el Forum Gastronòmic de Girona on es va endur un premi, i amb el seu nou formatge Marí salat amb aigua de mar, una proposta de formatge tou i suau.

Mafriseu, de la Seu d’Urgell, amb amb unes hamburgueses de cavall, poltre i xai ecològic impressionants i que es poden comprar als supermercats Bonpreu.

Unes cremes de verdures, especialment la de api-rave, delicioses de Can Maia.

Un xolís espectacular, malgrat que encara estava tendre, de Xolís d’Adons.

Una melmelada de Carbassa i cítrics i una confitura de ceba amb ceps impressionants, de Cal Senzill de Bellpuig d’Urgell.

I una coca realitzada a la Fira de la mà de tres flequers d’Olot, el Flequer del Carme, el Forn de pa J. Costa i el Forn del pa Tubert. Amb la recuperació de un tipus de farina que estava desapareguda gràcies al grup Flequers artesans de les comarques gironines.

Com us he dit no voldria dir que siguin els millors, podeu veure tots els expositor aquí i comprovar que la qualitat de tots era molt alta.


Sols faria una crítica a l'organització, i és en relació al cafè. Hi havia una parada amb màquines de cafè de càpsules. Preguntant quin cafè feien servir em varen dir que italià. Crec que, deixant de banda la qualitat del cafè de càpsules, la qual poso en dubte, hi ha torradors catalans que fan també càpsules, com per exemple cafès Novell. Ja vaig dir en aquest post que a voltes oblidem de incloure el cafè en els productes de proximitat.

Una bona manera de mostrar el producte de proximitat i de qualitat que tenim a casa nostra. Gràcies i esperem l’edició de l’any vinent.

 

diumenge, 11 de novembre de 2012

Blocs contra la fam 2012

3 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Un any més la Fundació Banc d'Aliments inicia la campanya per la Gran Recapte d'Aliment els dies 30 de novembre i 1 de desembre, i un any més els blocs gastronòmics catalans volem col·laborar amb la campanya publicant un post amb receptes realitzades amb els productes que el Banc d'Aliments demana.

Us animem a publicar les vostres receptes el dia 30 de novembre.

Els aliments que es demanen són els de cada any: llegums secs, oli, llet, conserves de peix.


Un cop més hem creat un esdeveniment al Facebook on us podeu anar apuntant.

Podeu veure totes les receptes que van participar l’any passat aquí. I és on anirem publicant les d'aquest any.

I als que vulgueu participar donant aliments aquí teniu el cercador de punts de recollida d'aliments. Es recullen a moltes poblacions de Catalunya, animeu-vos!

dimarts, 6 de novembre de 2012

Amanida de cuscús amb fruites

3 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
En un d'aquells sopar on cadascú porta alguna cosa per a compartir, algú va dur aquesta amanida. Acompanya bé els embotits, carns i fins i tot peix. 
Les quantitats de cada ingredients són al gust i s’hi poden afegir d'altres.

Ingredients:
- 200 gr. de blat per a cuscús
- una poma golden 
- mitja magrana 
- codonyat 
- un bon grapat de nous 
- oli d'oliva verge 
- sal 

Preparem el cuscús segons les instruccions de l’envàs i el deixem refredar.

Desgranem la magrana en un bol. Hi afegim el codonyat tallat a daus ben petits. El grapat de nous, generós, també esmicolades. Tallem la poma a daus petits i l’hi afegim.

Finalment hi afegim el cuscús i un raig d'oli. Salem al gust i llestos!

Segueixen aquest bloc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...