*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dilluns, 18 de març de 2013

Pota Blava

3 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
El Prat de Llobregat, al Baix Llobregat, íntegrament dins el Delta del Llobregat, té una superfícies de 32,23 km2, pràticament pla el su punt més alt es troba a la plaça de la Vila amb 8 m d'alçada.

El seu emplaçament al costat de l'aeroport de Barcelona, ha fet que aquesta gran plana no estés urbanitzada i estés dedicada al cultiu. Un gran nombre de masies situades dins el terme municipal estàn catalogades com a patrimoni del municipi.

Per quarta vegada dins el Març Gastronòmic aquesta població celebra de l'1 al 31 de març les Jornades Gastronòmiques Pota Blava i Carxofa Prat. Dues de les produccions estrella del municipi.

Invitats per l'Associació de Gastronomia i Turisme l'any passat varem anar a conèixer la Carxofa Prat, la crònica la podeu veure aquí.

Aquest any hem anat a conèixer el gall Pota Blava amb la visita inestimable al recuperador de la raça del Prat, Pota Blava, en Manuel Torres, productor i president del Consell Regulador de la IGP Pollastre i Capó del Prat.

De la mà dels cuiners dels restaurants pratencs Ona Nuit i Sinfonía, varem poder gaudir d'uns tastets de Pota Blava, amb diverses elaboracions.

Confit de cuixa, amb el que varem poder gaudir més del gust de la seva carn 

Pits amb curri de fruites 

Pits amb reducció de vi Montilla i raïms confitats

Saltejat de pollastre amb favetes confitades i carxofa escaldada

Un cop més varem comprovar que la carxofa en tempura és la millor manera d'arrebossar-la.

I en Joan Ribas, pagès i president de la Cooperativa Agrícola del Prat ens va fer un carpaccio de les seves carxofes acabades de collir que eren extraordinàries.

El dinar el varem fer a OnaNuit,

"Mollete" amb lacon

Amanida xatonada de carxofes, amb uns prebots confitats genials

Croquetes de rostit de pollastre Pota Blava, boníssimes

Carxofes del Prat amb llonganissa del Berguedà

Rissoto de carxofes Prat amb Idiazabal 

Calçots del parc agrari amb romesco

Cremós de iogurt amb melmelada de meló del Prat

Després, amb l'estòmac encara ple, varem anar a la Granja Torres, el principal recuperadors de la raça Pota Blava.

Curiosament ens va explicar, després de descriure les característiques de la raça Pota Blava, que els ous fecundats els porta al Baix Camp a incubar, i un cop han sortit de l'ou els tornen al Prat per a ser criats.

Els galls i gallines estan ens espais tancats, sobrevolats pels avions que fan les maniobres d'aproximament a l'aeroport del Prat. El soroll, en ser constant, no els molesta pas i hi estan acostumats, segons el productor. Però realment aquest soroll estic convençuda que ha estat la raó per que aquesta zona continui sent agrícola i no una urbanització.

El Pota Blava es pot comprar al mercat dels dissabtes al matí del Prat de Llobregat, també per encàrrec als supermercats Bonpreu. Les carxofes a més llocs.

dijous, 7 de març de 2013

Estudi sobre el món dels bloguers gastronòmics en català

2 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne


Laura Solanilla, autora del bloc Cuinejar i profesora de la UOC, juntament amb el seu company d’universitat en Francesc Xavier Medina, estan fent un estudi sobre el món gastroblocaire en català.

Han preparat una enquesta, senzilla que en pocs minuts es completa, per recollir dades i arribar a conclusions.

Bloguers gastronòmics en català, col·laboreu!!!
Per col·laborar cliqueu aquí.

La seva presentació:

Som la Laura Solanilla (alguns de vosaltres em coneixereu com la Laura del “Cuinejar”, www.cuinejar.blogspot.com) i en F. Xavier Medina, professors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Des de la nostra activitat de recerca universitària hem posat en marxa un projecte d’estudi sobre la gastrosfera en català, en el qual us agrairíem molt si poguéssiu facilitar-nos la vostra ajuda. 

Cada cop hi ha més persones d’origen divers que decideixen parlar de cuina en català. I com que pensem que val la pena saber qui som i cap a on anem, hem decidit iniciar aquesta recerca. 

En aquest sentit, us demanaríem només uns pocs minuts del vostre temps en emplenar i enviar-nos aquesta breu enquesta. En el cas que la rebeu més d’un cop o per més d’un canal, us preguem tanmateix que ens disculpeu. 

Igualment, us agrairem si podeu reenviar-la a totes aquelles persones que conegueu, i que tinguin un bloc gastronòmic en català. 

Amb les vostres respostes, intentarem obtenir una informació que situï la gastrosfera en català en el lloc que actualment creiem que mereix. 

Gràcies per la vostra col•laboració 

F. Xavier Medina (fxmedina@uoc.edu) i Laura Solanilla (lsolanilla@uoc.edu) 

dissabte, 2 de març de 2013

Pastís de bledes i roquefort

5 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Un cop més el plaer de cuinar amb productes de La Tavella, bledes i ous, ous de gallines felices. També les cebes éren ecològiques. El roquefort era Société Baragnaudes, per mi un dels millors que es poden trobar comercialitzats en supermercats, però això si, supermercats francesos. Aquest formatge no es comercialitza fora de França, és molt difícil trobar-lo, jo el compro a Andorra on també es pot trobar fàcilment i a bon preu. Aquí el venen en algunes xarcuteries delicatessen a preus exorbitants, no val la pena comprar-los-hi.

Ingredients: 
- una massa de pasta brisa 
- quatre ous 
- 200 ml. de nata líquida (35%) 
- un manat gran de bledes 
- una ceba de figueres mitjana 
- 75 gr. de Roquefort Baragnaudes 
- 50 gr. de Parma ratllat 
- una mica de sal 
- oli d’oliva verge 
- espècies al gust: gingebre, canyella, pebre...

Rentem bé les bledes i les piquem ben fines. Reservem.

En una paella gran posem un rajolí d’olí i la ceba amb un polsim de sal. Tapem i deixem coure a foc lent. Abans no estigui la ceba cuita del tot, hi afegim les bledes. Tornem a tapar i deixem coure en el seu propi vapor a foc lent.

En un bol posem la nata líquida, els ous, les espècies, el roquefort i ho triturem amb l’ajut d’un braç mecànic. Reservem.

Estenem la massa brisa sobre un motlle adient. Quan les bledes estiguin gairebé cuites, sense perdre el seu color verd, les deixem refredar i les afegim a la barreja d’ous i nata. Barregem bé.

Ho tirem dins del motlle amb la massa brisa. Repartim bé la barreja i a sobre hi posem el formatge de Parma ratllat.
Enfornem a 180ºC uns 40 minuts. Vigilem que no quedi massa cremat de sobre, si cal el tapem a un paper d’alumini al final de la cocció per que no quedi massa torrat.

Segueixen aquest bloc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...