*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dilluns, 29 de desembre de 2014

Col farcida de la regió d’Alvèrnia (França)

1 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
En Jordi i en Phillipe són dos grans amics que viuen a Alvèrnia, França. A en Jordi li agrada la cuina, i en sap, encara recordo un braç de patata farcit que ens va fer un estiu. Aquesta és una recepta típica de la regió on viuen, molt interessant per què la col es farceix i es cou sencera, no fulla a fulla fent farcells com fem aquí.

Ingredients: 
 - 1 col d'hivern gran
- 400 gr de carn de porc picada 
- 400 gr de carn de vedella picada 
- 2 llesques de pa - 2 pastilles de "caldo" 
- 2 cebes 
- 1 vas de llet 
- 2 pastanagues 
- sal i pebre 
- farigola, 4 fulles de llorer i 4 claus 

Retira les 3 o 4 fulles exteriors de la col. Escalda la col (sencera) durant 5 minuts en aigua bullent, i deixa-la que s'escorri.
Fes les llesques de pa a trossos petits, i tira-hi la llet pel damunt fins que el pa l'hagi absorbida tota. Si te'n sobra (de llet) llença-la.
Barreja el pa i les carns picades.

Talla les cebes ben petit i sofregeix-les. Quan comencen a agafar color, tira-hi la barreja de carn i pa. Fes-ho coure tot junt 2 o tres minuts.

Separa delicadament les fulles de col, fins arribar al cor. Treu-lo (el cor) per fer una mica de lloc al farcit. Comença a farcir la col posant dues grans cullerades de farcit al lloc del cor.
Després, vés posant farcit entre cada fulla, començant per l'interior.
Lliga la col i posa-la a coure en un recipient que vagi al forn. Posa-hi 1/2 litre d'aigua, les pastilles de caldo (millor si les has desfetes abans), les pastanagues tallades a rodanxes, sal, pebre, farigola, llorer i els claus. 

Deixa-la coure al forn mitjà (160°C) durant 2 hores o 2 hores i mitja, tot regant-la tots els 20 o 25 minuts perquè no quedi seca.

Jo vaig aprofitar el brou sobrant i les pastanagues i les vaig triturar. La vaig posar al foc a reduir una mica amb un polsim de canyella i ho vaig fer servir com a salsa per acompanyar la col.

Bon profit!!!

dilluns, 22 de desembre de 2014

Quiche de salmó i espàrrecs

0 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Aquest any per la celebració de Nadal a la feina vaig fer aquesta quiche i, aquest cop ha quedat molt bona, crec que ha estat per afegir-hi el vi blanc per acabar la cocció dels espàrrecs, el que ha fet que aquests quedessin ben tendres. També he fet servir crème fraîche (també es pot fer servir nata agre) en comptes de nata líquida per què m'agrada més, especialment per a les quiches. No he fet servir el formatge fresc per untar típic, no m'agrada, he fet servir una marca francesa per que en tenia, es pot fer servir el de la marca Angulo que és molt bo.

Ingredients: 
- una massa de pasta brisa 
- un porro 
- una manat d'espàrrecs verds 
- un llom de salmó d'uns 400 gr 
- quatre ous 
- un pot de crème fraîche 
- anet fresc 
- dues cullerades soperes de formatge fresc per untar
- sal 
- la barreja de 5 espècies 
- mantega i oli d'oliva 
- mig got de vi blanc 

Estendre la massa brisa en el motlle escollit.
Com que no m'agrada punxar la massa per que no pugi, hi poso un munt de cigrons secs que ja guardo especialment per això. Enfornar deu minuts a 180ºC i reservar.

Pelem i piquem les tiges dels espàrrecs també petit, en reservem les puntes a part. Posar a foc lent amb mantega i un rajolí d'oli, salar i tapar. 

Mentre picar ben petit el porro, i l'afegim als espàrrecs. Quan veiem que comença a canviar de color i tirem un rajolí de vi blanc i deixem que s'acabi de fer.
Piquem l'anet i li afegim.

Quan veiem que els espàrrecs estan ben tous i ha quedat la barreja ben seca, ho enretirem del foc i ho deixem refredar en un bol.

 Pelem i traiem les espines del lloc de salmó, el tallem a daus petits i els afegim a la barreja d'espàrrecs i porro que ja estarà refredada. Hi afegim les dues cullerades de formatge i ho barregem.

A part coem en mantega les puntes d'espàrrecs partides per la meitat i les reservem.

En un pot posar els quatre ous, la crème fraîche, la sal i les espècies i barrejar amb els braç mecànic. 

Posar-hi al fons de la pasta brisa la barreja de salmó i espàrrecs.
A sobre i tirem la barreja dels ous i la crème fraîche.
Situem les puntes dels espàrrecs a sobre amb compte, tot formant algun dibuix.
Enfornem uns 40-45 minuts a 180-200ºC.

Segueixen aquest bloc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...