*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

divendres, 28 de desembre del 2012

Ciutats patrimoni de la Humanitat i la seva gastronomia

Al que és actualment l'estat español hi ha diverses ciutats que han estat considerades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. El seu patrimoni històric-artístic els hi ha valgut aquest reconeixement.

Fa temps algunes d'elles es van unir en xarxa per tal de poder complir les obligacions per ser considerades patrimoni de la humanitat, entre elles el manteniment del casc històric, la protecció mediambiental, restauracions i rehabilitacions...

Ara però, i en motiu del 40è aniversari de la Convenció del Patrimoni Mundial de la Unesco, s'han unit per donar a conèixer i potenciar un altre patrimoni, el gastronòmic. Una raó més per a visitar aquestes ciutats i poder gaudir de tot el seu patrimoni, històric-artístic i gastronòmic.

La presentació amb tast que es va fer a Barcelona, al Palau Moxó, un dels llocs que un dia m'agradaria visitar millor.
Allí ens va fer la presentació l'alcalde de Segovia, una de les ciutats del grup, que va cedir la paraula als dos cuiners que varen anar presentant els productes i els diferents tast realitzats amb aquests productes, Francisco Piñeiro i Manel Oliveira.

Varem poder provar tres formatges, quatre olis, cinc vins i sis platets.


Formatge DOP Tetilla “Tres Pazos” de Santiago de Compostela - Per endavant dir que m'encanten els Tetilla. Pasta tova, cremosa i uniforme. Molt cremós en boca. 
Formatge de cabra “Monte Enebro” d'Àvila - De llet pasteuritzada, pasta tova molt cremós. El que més em va agradar.
Formatge DOP “Torta de Casar” de Càceres - De llet crua d'ovella, amb quall vegetal natural de flor de card i sal. Aroma intents.


Suc d'oliva “Adolfo Colección” de Toledo - Varietat Cornicabra, amb molt poc àcid.

Oli d'oliva verge extra “Chanchalosa” de Mèrida - Oli d'una societat cooperativa d'uns 250 socis, molt interessant.

Oli d'oliva verge extra DOP Siurana “Vil·la de Centcelles” de Tarragona - D'olives arbequines, el que més em va agradar (sóc amant dels olis d'arbequina).
Oli d'oliva verge extra DOP “Priego de Córdoba” de Còrdova - Oliveres centenàries picuda, hojiblanca i picual. Molt interessant.


Vi DOP Vinos de Madrid “Qubél Revelación” d'Alcalà d'Henares - Un vi ecològic, jove.
Vi DOP Uclés “Esencia de Fontana” de Cuenca - Mitja criança en bóta de roure americà. No sabia que a Cuenca fessin vins tant interessants.
Vi DOP Vi de la Terrra d'Eivissa “Can Rich Lausos” d'Eivissa - Un Cabernet Sauvignon d'agricultura ecològica.
Vi DOP Arribes “Arribes Crianza” de Salamanca - Criança en bóta de roure francés.
Vi DOP Rueda “Erre de Herrero Verdejo” de Segovia - Vi blanc de raïm de la varietat verdejo. Em va agradar força, i això que no sóc amant de blancs.

Els plats varen ser:

Snak de bolets amb formatge del Tiétar “Monte Enebro” i dolç de cireres - Una galeta molt bona, amb el formatge que em va agradar més. Maridat amb "Erre de Herrero Verdejo"

Xupa-Xups farcit de pa amb tomàquet “Vil·la de Centcelles” - És notava poc el pa, maridat amb "Qubél Revelación"

Tonyina “romana” macerada en vi i mel, amb crema d'oli “Canchalosa” - Impressionant, una recuperació d'una recepta romana. Maridat amb "Esencia de Fontana"

Botafumeiro de vaca “breseada” amb formatge Tetilla “Tres Pazos” - Excel·lent presentació i gust igualment excel·lent. Maridat amb "Arribes Crianza"

Bombó líquid d'oli “Priego de Córdoba” acompanyat de “Torta de Casar” i Bombó líquid d'oli “Adolfo Colección” infussionat amb pètals de rosa - Dolços sorprenents, la combinació oli-xocolata la coneixem bé a Catalunya (el pa amb oli sal i xocolata és un berenat força conegut). Maridat amb "Can Rich Lausos"

4 comentaris:

Cuinetes ha dit...

Una bona proposta per fer una passejada pel patrimoni gastronòmic espanyol i català. Em quedo amb l'oli de Tarragona, tots els formatges i quasi tots els vins... jejeje... I de platets em va encantar la tonyina marinada!! I sobretot, passar una bona estona amb vosaltres! ;) Una abraçada!

Anna Hallado ha dit...

Quin nivell! Xul·lo, xul·lo...
Un petonet

La Cuina Violeta ha dit...

Tinc la sort de viure en una d'aquestes ciutats i gaudir de tot el bo que tenim.
Un molt feliç 2013!
Nani

L hora del tupper ha dit...

Jo com la Nuni em quedo amb la tonyina marinada. No sé si els romans que han inspirat el plat els semblaria pròpia, però a mi si.

Ara que tot s'ha de dir que el plat record del Botafumeiro té el seu què.

Segueixen aquest bloc