*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dijous, 28 d’abril del 2016

GirTour2016 - Botifarra dolça, Pa de Tramuntana i aigua de Vichy... I una recepta!

Als blocaires gastronòmics ens agrada no sols provar els productes, si no també conèixer els productors i conèixer d'on ve cada producte. Des de fa un temps, els gastroblocaires catalans ens trobem per conèixer el territori, els productors i els productes que ens pot oferir. També ens agrada especialment trobar gent que s'estima el que fa, i que estima donar a coneixer-lo. Al final poso una de les receptes amb un dels productes que ens varen presentar, la botifarra dolça.

Un bon exemple ha estat aquest GirTour2016, a Girona, organitzat gràcies a la Mònica del bloc Ensucrat.

A primera hora ens hem trobat a les portes de l'antic barri xino de Girona, a la plaça de Sant Pere, on en Lluc Salellas, regidor de l'Ajuntament de Girona, ens va presentar aquest barri, tot fent-ne un recorregut històric, un barri on convivien prostíbuls i convents. Ens en va recomanar el llibre La Girona pecadora de Gerard Bagué, un llibre que queda a la llista de llibres pendents.

Mentre ens varen oferir un suc de fruita de poma. El suc era d'uns productors de Girona que fan sucs de pomes diverses naturals, Mooma. La veritat és que estava boníssim. També, com no, un xuixo ofert per una fleca artesana de Fornells de la Selva.

Seguidament ens adreçarem a la llibreria-cafeteria Context, un bon lloc per fer una aturada a la visita de Girona. Allí ens esperaven representants del Gremi decarnissers i xarcuters de les comarques gironines i del de Forners artesans de les comarques gironines. Aquests ens varen presentar i ensenyar com es fa un producte amb estimació i ganes de fer-lo bé, i de donar-lo a conèixer.

En primer lloc, alguns ja la coneixiem, varen presentar-nos la botifarra dolça. Malgrat que la botifarra dolça, de l'Empordà i altres comarques gironines, segurament és força coneguda, tenia el problema de la distribució. Per això, juntament amb l'IRTA, han desenvolupat un producte estable i que es conserva a temperatura ambient, la Dulses. Es presenta en dos formats: Esterilitzada, més eixuta i amb més sabor, i pasteuritzada, més melosa amb un gust més suau.

La botifarra dolça s'elabora amb carn magra de porc, sucre blanc (la mateixa quantitat, més o menys, que de carn), pell de llimona, una mica de sal i canyella molta. Un cop ben barrejats tots els ingredients, és deixa resposar, com a mínim, una setmana i, com a màxim, un mes. Així es marina amb el sucre. Després d'aquest temps, es pica i s'emboteix.

El Gremi ha començat una campanya amb el nom “Atreveix-te!” per a donar a conèixer la botifarra dolça i fer-la entrar en les cuines. I, com que ens en varen regalar una de crua, jo he participat amb la recepta que podreu trobar al final del post. Amb aquesta recepta he participat al concurs de receptes de Bonpreu-Esclat d'enguany.
Seguidament ens varen presentar una campanya per dur pa de qualitat a les fleques gironines, però amb un plus, el cultiu d'uns blats antics recuperats de qualitat especial per a la realització del Pa de la Tramuntana.
No sols es recuperen els blats antics, si no també la manera de fer el pa, tot utilitzant els ingredients de proximitat. Els blats elaborats pels pagesos que formen part del projecte, que així tenen assegurada la venda de tot el blat que produeixen i poden tenir-ne cura per que sigui un blat de qualitat... Tot garantint-ne la qualitat des del pagés al forner. Actualment hi ha més de 110 punts de venda del Pa de Tramuntana. Un pa, realment, de una qualitat genial. La farina porta el segell de “És farina de Girona”, una farina certificada que segueix els requisits exigits per l'IRTA.

Queda pendent una recepta amb la farina que ens varen regalar... Ja la tinc al cap, més o menys...

Allí mateix varem fer un tast dels productes, elaboracions amb botifarra dolça i del Pa de Tramuntana.

En acabar varem anar a Caldes de Malavella a visitar la planta embotelladora de Vichy Catalan, on ens varem explicar la seva història, i els productes que comercialitzen. També ens varen presentar una nova línea, els vins ViñaCHY, una beguda d'aigua de Vichy i vi.

I com no, com a bons gastroblocaires, varem acabar amb un dinar a l'Hotel-Balneari Vichy.

Gràcies, Mònica i tots els que ens vareu presentar els vostres productes, per una jornada tant reixida!

Aquí podeu veure la resta de fotografies.


Carbassó farcit de botifarra dolça i vedella

Ingredients:
- un carbassó gran- una botifarra dolça
- la mateixa quantitat de vedella picada
- una ceba de figueres mitjana
- oli d'oliva verge
- sal
- mozzarella de vaca ratllada


Piquem la ceba ben fina i la posem en una paella al foc amb una mica d'oli, poc. Salem poc. A mida que vagi perdent aigua li anem afegint fins que comenci a enrossir.

Mentre posem en un vol la carn de vedella. Treiem la pell de la botifarra i l'afegim al bol. Barregem les dues carns amb les mans. Reservem.

Posem el carbasso al microones uns dos minuts a màxima potència. Deixem refredar una mica i els buidem amb compte de no arribar a la pell. Reservem la part de la pell.
Piquem la carn del carbassó que hem tret.
Quan la ceba comenci a enrossir l'afegim a la paella, amb una mica més de sal, res, un polsim.
Deixem fer.

Afegim la barreja de carns i anem integrant amb una cullera.
Deixem que perdi tota l'aigua que pogui haver deixat anar.
Apartem del foc i deixem refredar una mica.

Posem en una safata que pugui anar al forn els carbassons, amb ajut d'una cullera sopera anem farcint els carbassons. Posem a sobre formatge ratllat.

Enfornem amb el gratinador encès fins que quedi torrat al nostre gust.


Nota: He fet servir aquest formatge per què no és fort i no matava el gust de la botifarra dolça. Per això mateix no he afegit ni tomàquet ni nata líquida a la barreja, com havia pensat en un principi. He fet coure els carbassons abans per que així no cal enfornar-los massa més temps, amb tot, a mi m'agraden no massa cuits, que quedin cruixents, si a algu li agraden més cuits els fa coure més temps.

Segueixen aquest bloc