*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

divendres, 27 de setembre del 2019

Jornada de Cuina tradicional catalana Josep Lladonosa



Data: 5 d'octubre
Horari: de 10:30 a 19:30 h
Lloc: Sant Vicenç dels Horts
Plaça de la Vila i voltants
Entrada lliure


Sant Vicenç dels Horts s'ha distingit, últimament, per activitats, fires, mostres i altres, al voltant de la gastronomia. Potser per això mateix, el mestre Josep Lladonosa, els hi ha deixat al seu llegat.
Més de 1.200 volums de cuina d'arreu i objectes i estris gastronòmics, el més curiós una olla que va pertànyer al Che Guevara, així com la Creu de Sant Jordi que li fou atorgada el 2003.

Sant Vicenç dels Horts, el nom que li ve de “horts comtals” (986), forma part del Parc agrari del Baix Llobregat. Un bon lloc per donar a conèixer el producte i la seva elaboració més tradicional.

Amb motiu de la cessió del llegat, l'ajuntament ha organitzat la 1a Jornada de Cuina tradicional catalana Josep Lladonosa, un seguit de taules rodones, showcookings, xerrades, elaboracions i degustacions al voltant de la cuina tradicional catalana que tan bé coneix el mestre Lladonosa.


Un seguit de restaurants de Sant Vicenç i voltants, elaboraran receptes de Josep Lladonosa, que es podran degustar entre les 11:30 i les 19:30 h, així com algunes pastisseries aportaran dolços tradicionals.
Podeu veure el programa AQUÍ.

Els restaurants participants són:
CAL MINGO de Viladecans, CASA MORA de Sant Vicenç dels Horts, EL MIRADOR DE SANT JUST de Sant Just Desvern, FOLLIA de Sant Joan Despí, HOTEL GOLF CAN RAFEL de Cervelló, L'ÀPAT de Molins de Rei, LA CUINA DEL TONI de Sant Vicenç dels Horts, LA LLUNA EN UN COVE del Prat del Llobregat, MAJOR 36 de Gavà, PLATS de Cornellà de Llobregat, PALAU VELL de Sant Andreu de la Barca, SAGRISTÀ de Sant Vicenç dels Horts, UN LUGAR de Castelldefels, LA BOTIGUETA de Sant Vicenç dels Horts


Josep Lladonosa (Alguaire 1938).

Neix en una família pagesa, coneix el producte i, des de bon principi s'afecciona als fogons.

Cap de cuina, docent, escriptor, investigador, conferenciant, organitzador de certàmens gastronòmics… Com ell mateix explica, primer va recuperar, després dignificar i a partir de aleshores, divulgar.

Quan comença la recuperació se'n adona que la cuina catalana no té una tècnica definida com té ja, en aquell moment, la cuina francesa, ell s'hi posa. Fins i tot fa d'assessor al Termcat en la creació de la terminologia culinaria.

Fa programes de televisió, escriu llibres, dona conferències… És un dels grans divulgadors de la cuina tradicional catalana.

Per ell cal preservar-la tal com és, sense interferències dels productes nouvinguts. Diu que a Catalunya tenim tres grans cuines, la medieval, que és una de les més antigues d'Europa, la tradicional, assentada als anys 70, i la moderna, plena de creativitat i nous productes. Totes tenen el seu valor i la seva importància.

El 22 d'abril de 1975, va organitzar el 1r Certamen de Cuina tradicional catalana a La Llagostera. Fins i tot en va realitzar un documental. I ara, anima a l'ajuntament de Sant Vicenç dels Hort a organitzar-ne el segon. 


Josep Lladonosa a la Wikipèdia, a Vilaweb, a Gastromimix i a Enciclopedia.cat

Durant la presentació varem poder degustar tres plats de tres restaurants participants:


Cap i pota
Josep Sagristà
Sant Vicenç dels Horts




Peus de porc amb fruits secs
Anna Mora
Restaurant Casa Mora
Sant Vicenç dels Horts




Bacallà amb mel
Carme Hernández
Restaurant La Cuina del Toni
Sant Vicenç dels Horts

Segueixen aquest bloc