*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dissabte, 28 de febrer del 2009

Fòrum Gastronòmic de Girona - 2a Trobada de Blocaires Gastronòmics

Ja sabeu tots que sóc donada a escriure massa, o més aviat gens, però hauria de fer una crònica de l’anada al Fòrum Gastronòmic de Girona i, en el seu marc, a la Segona Trobada de Blocaires Gastronòmics.

Com que hi ha altres company que han fet magnífiques cròniques, jo en faré quatre apunts, i us adreçaré a les seves cròniques.

Fa dos anys, i gràcies a una bona amiga, vaig poder anar a l’Alimentària i a la sessió que va realitzar dins BcnVanguardia, Ferran Adrià.
L’experiència va ser molt interessant, i per això aquest cop anava amb moltes ganes al Fòrum de Girona. Però he de confessar que més encara per anar-hi acompanyada de la gent que havia conegut en aquest món dels blocaires gastronòmics.

Fòrum Gastronòmic de Girona 2009
Podeu veure més fotografies clicant la imatge.

I aquestes ganes van ser recompensades, l’experiència de visitar acompanyada amb bons amics una fira gastronòmica és genial.
Però primer va haver-hi una parada a la Catedral per esmorzar i trobar-nos amb alguns altres blocaires, com el Miquel i la Sílvia de Cuinetes, allí ens esperaven unes magnífiques muffins amb que ens van regalar la Cuina Vermella, podeu veure la seva crònica aquí, amb imatges de les muffins, bossa, etiquetes...
Després d’alimentar-nos i refer-nos del viatge... Una excusa com un altre... Varem anar cap al Fòrum.

Allí ens varem trobar amb més blocaires, i junts varem fer una volta pels estants del Fòrum. Tal com diu la Mar en la seva crònica, la podeu llegir aquí, la amabilitat dels expositors en atendre’ns, tot i sabent que segurament no seríem clients seus.

Després de diversos intents per dinar varem constatar el mal servei en aquest aspecte, d'això també en fa menció la Mar a la crònica. Varem acabar menjant unes salsitxes, força bones per cert, en un estant de productes alemanys.

A la tarda hi havia la Segon Trobada de Blocaires Gastronòmics, primer un taller de fotografia al qual vaig preferir no assistir per tal de poder donar una volta a altres estants que no havia pogut visitar, juntament amb la Mar de Baixa Gastronomia.

Els que hi varen assistir han fet les seves cròniques: Olleta de verdures i la Cuina de casa, entre d’altres.

Abans de continuar, l’empresa Damm ens va fer una cata de la seva nova cervesa Inèdit. Va ser molt interessant aprendre a catar una cervesa, i he de dir que, malgrat a mi la cervesa no m’agrada aquesta la vaig trobar molt interessant. Llàstima que no tinguéssim més temps i no poguéssim acabar de fer la cata complerta. Però ens en van regalar una que guardo per tal de fer alguna recepta, crec que promet també com a ingredient per cuinar.

Seguidament Manuel Gago de Capítulo 0 i promotor del Codi Cuina, va fer una interessant conferència, amb moltes dades, nombre, el creixement, visites dels blocs, nombre de noves creacions, plataformes... El valor dels blogs: independència i proximitat. Novetats: la introducció de vídeos.

Vaig prendre alguns apunts. Un 71% dels blocs són personals, no professionals, actualitzats en el temps lliure com una activitat amateur. Els més rellevants van ser creats fa uns dos anys.
Un 78% són de receptes (l’any passat representaven un 48%), un 42% de notícies, un 28% sobre restaurants i un 35% sobre productes.
El 71% té una llicència Creative Commons i un 78% té publicitat (57% Google Adsense).
Un 42% fan actualització diària.
Podeu trobar un enllaç a la presentació, amb totes les dades, que va fer aquí.
Impressionant la capacitat de donar dades i de l’anàlisi que en fa del Manuel.

Seguidament una taula rodona, on també hi van participar Roberto González del Pingue i Joan Gómez Pallarès de Devinis.

Val a dir que jo havia seguit al Roberto quan tenia el Pingüe Gourmet, i li havia perdut la pista quan va abandonar-la, va ser molt agradable retrobar-lo.

En Joan va assenyalar la necessitat d’escriure en forma àgil, adaptat a la vida, la perfil de cadascú, i fer servir imatge i text. El treball en xarxa crea complicitat i credibilitat, per això hi ha cada cop més professionals (no periodistes, els quals no ens reconeixen).

En podeu llegir uns apunts a DeCuina, aquí.

Seguidament va parlar en Roberto, amb un “estem aquí per quedar-nos”, va afegir que apostem quelcom més que no els crítics: ànima! També ens cal fer autocrítica per no esdevenir crítics: per sobre de tot som consumidors que paguem les nostres factures.
Això ha de ser valorat i pel qual hem de lluitar, integritat. Si fem quelcom per interès cal ser transparent i dir-ho.

Seguidament la Mar de Baixa Gastronomia, i la Soledad Felloza de La Caja de los Hilos, van fer lectura del Codi Cuina. No us perdeu les fotografies que va fer aquests dies la Soledad, aquí (m’encanten les fotos que fa!).

Entre els blocaires varem poder conèixer al Martí i la Mireia d’Apunts de Cuina, joves, adolescents que estudien a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona. Com diu Olleta de verdures a la seva crònica, plens de vitalitat i il•lusió, no us perdeu les seves cròniques de quasi tot el Fòrum, les podeu llegir aquí.

Alguns varem continuar anant a sopar, i altres encara més, tot prenent uns gintònics.
Tot sensacions que explica molt bé el Pingue, aquí.

10 comentaris:

Striper ha dit...

Una trobada de mil i un sabors gaudiu molt.

Francesc ha dit...

M'ha agradat molt la teua crònica i les teues fotos. Besades

Anònim ha dit...

Que bé que us ho veu passar eh lladres!!!
Un ptnt

La cuina vermella ha dit...

Fantàstica jornada, Sara Maria la que vam viure plegats. La teva crònica genial!

Mar Calpena ha dit...

Ei! Veus com no era tan difícil! Si t'ha quedat de conya!

El cullerot Festuc ha dit...

Genial la crònica i tots els enllaços que has fet! Felicitats!
Eva.

Sara Maria ha dit...

Gràcies a tots, la veritat és que amb les magnífiques cròniques de tots vosaltres no m'ha costat tant fer la meva... Gràcies!

josep ha dit...

Sara,
Com sempre les teves cròniques (plagades de fotos) fan de notari dels esdeveniments.
Felicitats.

Gemma ha dit...

Je je je, Sara Maria, has fet la CRÒNICA de les CRÒNIQUES! M'encanta, la trobo fantàstica :)

Cuinagenerosa ha dit...

sara, ja veig que me'n vaig perdre una de bona, m'hauria encantat venir però era fora, sort que entre tots em sembla que no m'he perdut ni un detall.
a la pròxima no fallo!

Segueixen aquest bloc