*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dimecres, 4 de març de 2009

Allioli de Nadal

Del llibre El gran llibre de la cuina de les àvies, d'en Jaume Fàbrega. Diu que és típic del Ripollès i d'altres comarques de muntanya. Les quantitats són per fer-ne per una colla. Quan vaig veure la recepta vaig recordar que la meva àvia en feia un de semblant, però com que no en tinc la recepta, poso aquesta.

Ingredients:
- 1-2 cabeces d'alls
- 2 llesques petites de pa torrat
- vi dolç
- 200 gr. de galetes Maria
- 1 kg. de pomes
- 1 cullerada de sucre
- 6 rovells d'ou
- sal
- oli d'oliva verge

Mullar el pa torrat amb el vi dolç i reservar.

Peleu les pomes, treure'n el cor, i feu-les bullir amb poca aigua uns minuts. Escorreu-les i reserveu-les.

Peleu els alls, si voleu treieu-ne el nervi, poseu-los en un morter i piqueu-los bé fins fer-ne una pasta llisa i uniforme. Poseu aquesta pasta en una cassola de terrissa.

Feu el mateix amb les llesques de pa torrat xopades en el vi dolç, escorreu-les, feu-ne una pasta en el morter i afegiu-les a la cassola.
Igualment amb les galetes Maria, tot reduïnt-les a farinetes. També amb les pomes.

Afegir a la cassola els rovells d'ou, una cullerada petita de sucre i un pessic de sal. Remeneu-ho tot amb la mà de morter. Ha de quedar com una pomada homogènia.
En aquest punt començar a tirar-hi l'oli d'oliva gota a gota sense deixar de remanar i tot vigilant que no es negui.

Es aconsellable servir-lo en la mateixa cassola. No posar-ho a la nevera.
S'hi poden afegir nous picades.

5 comentaris:

Francesc ha dit...

Una recepta ben original per a un allioli. Serà una romanalla medieval de la nostra cuina? Salutacions.

Maria ha dit...

És molt interessant aquesta recepta i, realment, sembla molt bona per acompanyar qualsevol plat.

Sara Maria ha dit...

Crec que, en comptes de galetes Maria, hi posava carquinyolis...

Massitet ha dit...

Uala!
Quina recepta més curiosa, no? Com la menjàveu a ca la teva àvia? Com un allioli "normal"?

Besets!

Sara Maria ha dit...

Si, malgrat que la major part acabava sobre una llesca de pa torrat...

Segueixen aquest bloc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...