*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dissabte, 7 d’octubre del 2017

Mercat de Mercats 2017

Mercat del Ninot
Cada any, els mercats de Barcelona, organitzen una activitat per donar a conèixer les parades, productes i gastronomia dels diferents mercats de Barcelona.

Si els mercats de Barcelona són únics (representants de moltes ciutats venen a Barcelona a conèixer-ne la xarxa i organització, que ha fet que Barcelona compti amb el premi “Ciutat Mercat”), poder conèixer una mica de cadascún, al mateix lloc i moment, és una gran oportunitat. Molts cops a partir d'aquesta mostra, algú o altre s'ha desplaçat al mercat d'un altre barri per comprar i acabar de conèixer-lo.

Enguany, la 8a Fira Mercat de Mercats, es realitzarà del 20 al 22 d'octubre a l'Avinguda de la Catedral de Barcelona, amb una aposta pel producte fresc i l'alimentació saludable i de proximitat.

Tot preparat a l'Aula de Cuina
Aquests dies han estat de presentació d'aquesta Fira, jo vaig estar a la presentació que es va fer al Mercat del Ninot. Si no hi heu anat encara, val la pena fer-hi la visita, la remodelació ha estat magnífica.

El Mercat del Ninot té, com altres mercats de Barcelona, una Aula de Cuina. En aquestes aules es fan tallers de cuina, presentació de productes, i altres activitats. Aquí en podeu trobar la llista.

Xavier Faucà d'Ous de Calaf i
el cuiner Joan Gurgui

Primer varem tenir una gran introducció, en Xavier de Ous de Calaf (tercera generació, amb parada a diversos mercats, La Boqueria, El Ninot, Sant Antoni...), ens va fer una gran lliçó sobre els ous, qualitats, tipus, característiques... Varem poder veure ous primers de gallina, els més petits i morens. Ous de dos rovells, que són els ous segons que fa tota gallina, més grossos i blanquinosos. Ous de gallines morenes (rossos) i de gallina blanca (blancs), que no tenen diferències si no és pel color de la closca, quan més ros, més calcificat.

Ous primer de gallina i ou d'estruç
Varem veure la diferència entre un ou de granja, on les gallines mengen el que troben, i per tant, el rovell és més clar que no pas el de les gallines a les que se'ls hi dona pinso, que tenen el rovell més fosc (jo em pensava que era al revés).

També varem veure ous de , d'ànec i d'oca, i de pava; a la parada també en tenen de guatlla (els més petits), d'emú (de color verdós) i d'estruç (els més grossos), entre d'altres.

Una cosa que tampoc sabia és que el millor moment per als ous és la primavera. Dels d'emú sols n'hi ha en aquesta estació de l'any.

Ous de Calaf baixa cada dia a fer el repartiment d'ous als diferents restaurants i botigues que serveixen, si, el repartiment és diari.

Ou d'estruç
Després, el cuiner Joan Gurgui, Xef de l'Aula de Cuinadel Mercat del Ninot va elaborar dues receptes amb ous, ous de gallina de primera posta, i un altre amb un ou d'estruç (amb un ou n'hi va haver per a tots).

De l'ou d'estruç en va fer un ou ferrat, en una gran cassola, quan va tenir la clara gairebé cuita hi va posar trossets de sobrassada; just abans d'apagar el foc, uns brins de romaní, i el va acabar amb un rajolí de mel. Magnífic, especialment el rovell, molt gustós. La clara curiosa, un tant gelatinosa, res semblant a les clares que estem acostumats.
Un gran ou ferrat

L'altre recepta varen ser un ous poché amb ceps i cruixent de peus de porc... Us l'explico en un proper post!


De moment mireu les activitats de laFira Mercats de Mercats, segur que hi ha quelcom que us pot interessar... Ens hi veiem del 20 al 22 d'octubre!!

Segueixen aquest bloc