Mercat del Ninot |
Cada any, els mercats de Barcelona,
organitzen una activitat per donar a conèixer les parades, productes
i gastronomia dels diferents mercats de Barcelona.
Si els mercats de Barcelona són únics
(representants de moltes ciutats venen a Barcelona a conèixer-ne la
xarxa i organització, que ha fet que Barcelona compti amb el premi
“Ciutat Mercat”), poder conèixer una mica de cadascún, al
mateix lloc i moment, és una gran oportunitat. Molts cops a partir
d'aquesta mostra, algú o altre s'ha desplaçat al mercat d'un altre
barri per comprar i acabar de conèixer-lo.
Enguany, la 8a Fira Mercat de Mercats,
es realitzarà del 20 al 22 d'octubre a l'Avinguda de la Catedral de
Barcelona, amb una aposta pel producte fresc i l'alimentació
saludable i de proximitat.
Tot preparat a l'Aula de Cuina |
Aquests dies han estat de presentació
d'aquesta Fira, jo vaig estar a la presentació que es va fer al
Mercat del Ninot. Si no hi heu anat encara, val la pena fer-hi la
visita, la remodelació ha estat magnífica.
El Mercat del Ninot té, com altres
mercats de Barcelona, una Aula de Cuina. En aquestes aules es fan
tallers de cuina, presentació de productes, i altres activitats.
Aquí en podeu trobar la llista.
Xavier Faucà d'Ous de Calaf i el cuiner Joan Gurgui |
Primer varem tenir una gran
introducció, en Xavier de Ous de Calaf (tercera generació, amb parada a diversos
mercats, La Boqueria, El Ninot, Sant Antoni...), ens va fer una gran
lliçó sobre els ous, qualitats, tipus, característiques... Varem
poder veure ous primers de gallina, els més petits i morens. Ous de
dos rovells, que són els ous segons que fa tota gallina, més
grossos i blanquinosos. Ous de gallines morenes (rossos) i de gallina
blanca (blancs), que no tenen diferències si no és pel color de la
closca, quan més ros, més calcificat.
Ous primer de gallina i ou d'estruç |
Varem veure la diferència entre un ou
de granja, on les gallines mengen el que troben, i per tant, el
rovell és més clar que no pas el de les gallines a les que se'ls hi
dona pinso, que tenen el rovell més fosc (jo em pensava que era al
revés).
També varem veure ous de , d'ànec i
d'oca, i de pava; a la parada també en tenen de guatlla (els més
petits), d'emú (de color verdós) i d'estruç (els més grossos),
entre d'altres.
Una cosa que tampoc sabia és que el
millor moment per als ous és la primavera. Dels d'emú sols n'hi ha
en aquesta estació de l'any.
Ous de Calaf baixa cada dia a fer el repartiment d'ous als diferents restaurants i botigues que serveixen, si, el repartiment és diari.
Ou d'estruç |
Després, el cuiner Joan Gurgui, Xef de l'Aula de Cuinadel Mercat del Ninot va elaborar dues receptes amb ous, ous de
gallina de primera posta, i un altre amb un ou d'estruç (amb un ou
n'hi va haver per a tots).
De l'ou d'estruç en va fer un ou
ferrat, en una gran cassola, quan va tenir la clara gairebé cuita hi
va posar trossets de sobrassada; just abans d'apagar el foc, uns
brins de romaní, i el va acabar amb un rajolí de mel. Magnífic,
especialment el rovell, molt gustós. La clara curiosa, un tant
gelatinosa, res semblant a les clares que estem acostumats.
Un gran ou ferrat |
L'altre recepta varen ser un ous poché
amb ceps i cruixent de peus de porc... Us l'explico en un proper
post!
De moment mireu les activitats de laFira Mercats de Mercats, segur que hi ha quelcom que us pot
interessar... Ens hi veiem del 20 al 22 d'octubre!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada