*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dimecres, 9 de maig del 2012

Jo i la cervesa, visita a la fàbrica Damm

Per començar confesso que no m'agrada la cervesa. Com que m'agrada provar-ho tot, n'he provat forces i sols n'he trobat tres que m'agraden.

La primera no s'ha comercialitzat mai: L'any 98, a les excavacions del poblat de Genó a Lleida, un poblat del bronze final, en algunes ceràmiques van ser identificades restes de cervesa. La seva composició era molt semblant a la de la cervesa actual i són les restes més antigues que s'han trobat a la Península Ibèrica i a Europa.

El Departament d'Arqueologia de la Facultat de Geografia i Història de la UB, amb el suport de Sant Miguel van decidir recuperar la cervesa prehistòrica (trobada a pocs quilòmetres de la fàbrica de Lleida d'aquesta empresa). Es va cultivar el tipus de blat que s'havia identificat i es va elaborar artesanalment a partir de la formula del poblat de Genó, tot donant-li el nom de Zythos (utilitzat pels antics per anomenar la beguda).
El producte no es va comercialitzar mai, ja que els conservants naturals utilitzats sols arriben a la caducitat de dues setmanes, però uns quants privilegiats la varem poder provar. Jo en conservo una ampolla buida a casa. El seu gust era molt suau que recordava al de la sidra però sense ser-ho.

La segona va ser durant la trobada gastroblocaire a Ca l'Esteve on varem poder parlar de cerveses. Allí vaig poder provar-ne diverses i bones, i em va agradar una, la Rossa de Petràs. Suau, com he descobert que m'agraden.

La tercera l'he descobert a la vista gastroblocaire que varem fer a la fàbrica de cervesa Damm del Part de Llobregat.
Va ser una molt bona i impressionant excursió, amb autocar inclòs! Com quan anàvem a l'escola d'excursió. La veritat és que es va agrair especialment en tornar després del tast marinat de cerveses.

Arribat a la fàbrica ens va acollir el responsable de l'arxiu històric de Damm que ens va donar un munt de dades interessants sobre el món de la cervesa Damm i ens va presentar un documental sobre la seva història. Els podeu veure al web de Damm, aquí.

La mestra cervesera ens va explicar després quin és el procés d'elaboració de les seves cerveses, control de qualitat, varietats, aigües, tast... Ambdós varen contestar totes les nostres preguntes.

La gran ampliació de la fàbrica Damm es va realitzar al 1993, la seva modernització la va convertir en una de les més modernes i automatitzades d'Europa.
Aquesta automatització fa que els que elaboren cervesa sigui un equip de quatre persones per torn i que tota la plantilla estigui formada per 135 persones per torn. Si tenim en compte que elaboren 3,5 milions de litres de cervesa per dia... Ja us podeu imaginar que visitar la fàbrica és impressionant.

Malgrat la quantitat de litres que fabriquen el seu estoc és molt baix: procuren que el producte arribi al consumidor acabat de fer i per tant fabriquen el que necessiten, sense tenir estocs.

A la fàbrica tenen un espai on hi ha una petita factoria de cervesa, bé, ells diuen que petita però la veritat és que és prou gran. Allí és on investiguen amb nous gustos, és on va néixer la Inèdit!

Després varem fer la visita a la fàbrica, varem poder veure l'automatització que us deia: robots com porta-palets portant caixes de cervesa d'un lloc a l'altre i sense conductor i sense xocar les unes amb les altres o amb qualsevol cosa o persona que els hi passi pel davant. Grans espais de màquines i màquines sense més que un treballador, o dos com a màxim.


En acabar la visita varem passar a fer un maridatge de cerveses. Allí ens va explicar la manera correcta de servir una cervesa (horror servir-la amb copes gelades!) i varem saber que també es dediquen a fer cursos sobre com servir cerveses a baristes.

I va ser en el maridatge, que va consistir en provar cadascuna de les cerveses Damm amb un plat elaborat per a ella, on vaig descobrir la tercera cervesa que m'agrada, la Saaz.
Varem provar:

SAAZ + Broqueta Salmó Carpier amb Cogombre i Coulis de la Passió
A.K.DAMM + Tartaleta de Brandada amb Olives de “Calamata”
ESTRELLA DAMM + Coca d’Escalivada amb Anxova
VOLL DAMM + Torradeta de Magret amb Ceba Caramel·litzada
BOCK DAMM + Broqueta de Mortadel·la amb Coulis de Mango
WEISS DAMM + Patata Farcida de Botifarra del Perol amb Fruits Secs
ESTRELLA DAMM INEDIT + Orada amb Ratatouille de Verdueres i Salsa Marinera

Xarrup de Fruites amb Gelat de Plàtan i Toffee

I uns dies després varem rebre a casa una caixa de la cervesa que més ens havia agradat!!! A mi va ser la SAAZ!!!!
Gràcies Damm!!!

5 comentaris:

Cuinetes ha dit...

Hola!
No coneixia la Zithos! Quin privilegi haver-la pogut tastar!!!
Va ser una visita ben complerta! A veure quan fem la propera!!!

Petons!!!

Tapa't de tapes ha dit...

Ei sara maria, quina bona crònica! I m'agrada molt el muntatge final de fotos que has fet. Petons! Ens veiem avui?

starbase ha dit...

Una gran tarda-nit!! Va ser fantàstic compartir-la tots plegats :)

el taller de cuina ha dit...

No sóc gaire cervesera però segur que va ser una visita molt interessant!!!
petonets

Ricard Sampere ha dit...

No prenc massa cervesa i ja tinc una de Txeca "preferida" pel dia que em ve de gust dinar amb cervesa a casa...

Però de la Damm, la SAAZ i la A.K.DAMM, si que m'agraden. I si he de triar una, em quedo amb la AK.

En canvi la Inedit, he fet un parell d'intents i no li trobo la gràcia i encara menys quan miro la RQP... La trobo una creació de marqueting "puro y duro".

Segueixen aquest bloc