La primera no s'ha comercialitzat mai:
L'any 98, a les excavacions del poblat de Genó a Lleida, un poblat
del bronze final, en algunes ceràmiques van ser identificades restes
de cervesa. La seva composició era molt semblant a la de la cervesa
actual i són les restes més antigues que s'han trobat a la
Península Ibèrica i a Europa.
El Departament d'Arqueologia de la
Facultat de Geografia i Història de la UB, amb el suport de Sant
Miguel van decidir recuperar la cervesa prehistòrica (trobada a pocs
quilòmetres de la fàbrica de Lleida d'aquesta empresa). Es va
cultivar el tipus de blat que s'havia identificat i es va elaborar
artesanalment a partir de la formula del poblat de Genó, tot
donant-li el nom de Zythos (utilitzat pels antics per anomenar la
beguda).
El producte no es va comercialitzar
mai, ja que els conservants naturals utilitzats sols arriben a la
caducitat de dues setmanes, però uns quants privilegiats la varem
poder provar. Jo en conservo una ampolla buida a casa. El seu gust
era molt suau que recordava al de la sidra però sense ser-ho.
La segona va ser durant la trobada
gastroblocaire a Ca l'Esteve on varem poder parlar de cerveses. Allí
vaig poder provar-ne diverses i bones, i em va agradar una, la Rossa de Petràs. Suau, com he descobert que m'agraden.
La tercera l'he descobert a la vista
gastroblocaire que varem fer a la fàbrica de cervesa Damm del Part
de Llobregat.
Va ser una molt bona i impressionant
excursió, amb autocar inclòs! Com quan anàvem a l'escola
d'excursió. La veritat és que es va agrair especialment en tornar
després del tast marinat de cerveses.
Arribat a la fàbrica ens va acollir el
responsable de l'arxiu històric de Damm que ens va donar un munt de
dades interessants sobre el món de la cervesa Damm i ens va
presentar un documental sobre la seva història. Els podeu veure al
web de Damm, aquí.
La mestra cervesera ens va explicar
després quin és el procés d'elaboració de les seves cerveses,
control de qualitat, varietats, aigües, tast... Ambdós varen
contestar totes les nostres preguntes.
La gran ampliació de la fàbrica Damm
es va realitzar al 1993, la seva modernització la va convertir en
una de les més modernes i automatitzades d'Europa.
Aquesta automatització fa que els que
elaboren cervesa sigui un equip de quatre persones per torn i que
tota la plantilla estigui formada per 135 persones per torn. Si tenim
en compte que elaboren 3,5 milions de litres de cervesa per dia... Ja
us podeu imaginar que visitar la fàbrica és impressionant.
Malgrat la quantitat de litres que
fabriquen el seu estoc és molt baix: procuren que el producte arribi
al consumidor acabat de fer i per tant fabriquen el que necessiten,
sense tenir estocs.
A la fàbrica tenen un espai on hi ha
una petita factoria de cervesa, bé, ells diuen que petita però la
veritat és que és prou gran. Allí és on investiguen amb nous
gustos, és on va néixer la Inèdit!
Després varem fer la visita a la
fàbrica, varem poder veure l'automatització que us deia: robots com
porta-palets portant caixes de cervesa d'un lloc a l'altre i sense
conductor i sense xocar les unes amb les altres o amb qualsevol cosa
o persona que els hi passi pel davant. Grans espais de màquines i
màquines sense més que un treballador, o dos com a màxim.
En acabar la visita varem passar a fer
un maridatge de cerveses. Allí ens va explicar la manera correcta de
servir una cervesa (horror servir-la amb copes gelades!) i varem
saber que també es dediquen a fer cursos sobre com servir cerveses a
baristes.
I va ser en el maridatge, que va
consistir en provar cadascuna de les cerveses Damm amb un plat
elaborat per a ella, on vaig descobrir la tercera cervesa que
m'agrada, la Saaz.
Varem provar:
A.K.DAMM + Tartaleta de Brandada amb
Olives de “Calamata”
ESTRELLA DAMM + Coca d’Escalivada amb
Anxova
BOCK DAMM + Broqueta de Mortadel·la
amb Coulis de Mango
WEISS DAMM + Patata Farcida de
Botifarra del Perol amb Fruits Secs
ESTRELLA DAMM INEDIT + Orada amb
Ratatouille de Verdueres i Salsa Marinera
Xarrup de Fruites amb Gelat de Plàtan
i Toffee
I uns dies després varem rebre a casa
una caixa de la cervesa que més ens havia agradat!!! A mi va ser la SAAZ!!!!
Gràcies Damm!!!
5 comentaris:
Hola!
No coneixia la Zithos! Quin privilegi haver-la pogut tastar!!!
Va ser una visita ben complerta! A veure quan fem la propera!!!
Petons!!!
Ei sara maria, quina bona crònica! I m'agrada molt el muntatge final de fotos que has fet. Petons! Ens veiem avui?
Una gran tarda-nit!! Va ser fantàstic compartir-la tots plegats :)
No sóc gaire cervesera però segur que va ser una visita molt interessant!!!
petonets
No prenc massa cervesa i ja tinc una de Txeca "preferida" pel dia que em ve de gust dinar amb cervesa a casa...
Però de la Damm, la SAAZ i la A.K.DAMM, si que m'agraden. I si he de triar una, em quedo amb la AK.
En canvi la Inedit, he fet un parell d'intents i no li trobo la gràcia i encara menys quan miro la RQP... La trobo una creació de marqueting "puro y duro".
Publica un comentari a l'entrada