*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dilluns, 4 de febrer del 2008

Xoriç de Segòvia

La recepta és de l’àvia de l’Esmeralda, és de Navas de Oro (Segòvia), les quantitats és per fer uns quants enfilalls de xoriços (tanganillas), però es pot fer sense embotir-ho, com a picada (picadillo), fregint-la en una paella i aleshores fer-ne menys quantitat.

Ingredients per a uns 15 enfilalls de xoriços:
- 10 kg. de carn picada de porc
- 200 gr. de sal
- 200 gr. de pebre vermell una mica picant ( o bé 150 gr. de normal i 50 gr. de picant)
- tripes millor de porc (poden ser de vedella)
- 5 grans d’all (sense cor)
- corda de cotó
- una mica d’aigua

En una cassola de fang gran s’amassa la carn picada, donant-li voltes amb les mans, tot afegint a poc a poc la sal (en reservem una mica per aixafar l’all) i el pebre.
S’aixafa l’all amb una mica de sal (per a que no salti) en el morter. S’hi afegeix una mica d’aigua i s’afegeix a la carn. S’amassa, donant-li voltes, un cop més durant una bona estona.
Es fregeix en una paella una mica de picada per comprovar la sal i el pebre, i cal, corregir-ho.
Es deixa reposar la barreja durant unes 24 hores en un lloc fresc tapat amb un drap.

Es netegen les tripes amb aigua, per dins i per fora, tot donant-los-hi la volta per que quedin ben nets.

Es posa la carn picada a la màquina d’embotir, amb les tripes a punt de ser farcides. S’omplen procurant que no quedi aire dins. Si cal es punxen les tripes, amb un punxo o agulla fina, per que surti l’aire. Es lliguen els xoriços a la mida que es vulgui, en enfilalls llargs de xoriços més petits (tanganillas). Un cop fet l’enfilall es lliguen els dos extrems tot arrodonint-los.

Es deixen 20 dies penjant en un lloc fresc fins que estiguin fets.

Segueixen aquest bloc