*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dimecres, 31 de gener de 2007

Kartoffelsalat

1 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
La recepta me la va donar la mare d’uns amics que és alemanya. L’he fet moltes vegades com a entrant, acompanyant foundes de carn, o altres plats. No porta maionesa, com acostumem a trobar-la aquí a casa nostra, per això no és gens pesada.

De Munich (pot ser calenta)

Ingredients
- Uns 750 gr. de patates
- 1/8 l de brou (pot ser concentrat)
- 1 ceba
- 2-3 cullerades de vinagre
- 2-3 cullerades d’oli
- sal
- pebre
- julivert picat

Se bullen les patates (de igual mida) i es pelen encara calentes, es tallen a rodanxes fines. Un cop fredes es barregen amb la ceba tallada petita. S’amaneix amb la barreja del brou, vinagre i oli, la sal i el pebre, i el julivert picat.

Se l’hi poden afegir salsitxes tipus Frankfurt, tonyina i tàperes, cogombre en vinagre... al gust de cadascú.

Normal

Les patates bullides i tallades en rodanxes es barregen amb ceba picada, cogombres tallats en rodanxes o daus, ou dur, sal, pebre o comí (segons el gusto de cadascú), oli i vinagre. S’hi pot posar també cansalada fumada (bacon).

dilluns, 29 de gener de 2007

Mandonguilles orientals

1 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Aquesta recepta l’he après i provat a una botiga del carrer del Pi (a la tenda Zwilling), son molt bones i gens grasses. Les que vaig provar eren fetes amb carn de porc però es poden fer amb vedella o pollastre. No tinc les quantitats, però no crec que sigui difícil fer-les sense saber-ho. Quan les hagi fet ja afegiré algun comentari de com m’han sortit les proporcions, feu el mateix!

Ingredients:
- Carn de porc, vedella o pollastre
- Gingebre fresc
- All
- Cebollí (cebollino en castellà, ciboulette en francès)
- Sal i pebre
- Ou
- Farina


Es pica la carn, l’all i el cebollí ben petit. Es ratlla el gingebre i s’hi afegeix. Es bat l’ou, i també s’hi afegeix, també la farina, la sal i el pebre.
Es barreja tot i es van formant bolets petites amb la barreja.

En una paella es fregeixen les mandonguilles. Es separen i es posen un una cassola al vapor durant uns vint minuts (entre deu i vint minuts).
Aquesta última cocció permet que deixin anar tota la grassa.

divendres, 26 de gener de 2007

Licor de cireres

0 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Ingredients:
- 1 quilo de cireres madures però fermes
- 400 gr. de sucre
- 2 ampolles de conyac
- 2 claus d’olor
- 2 pals de canyella

Es netegen les cireres i s'assequen. Es posen un pot que tanqui hermèticament, s'hi afegeix el sucre, els claus, la canyella i el licor.

Es deixa reposar durant quatre setmanes, com a mínim, en un lloc fosc. De tant en quant s'agita fins que el sucre es disolgui.

Un cop transcorregut el temps, es cola amb un colador de tela i s'embotella. Les cireres es poden guardar en un pot recobertes amb licor i consumir-se apart. Jo en vaig fer bombons de xocolata farcits amb les cireres.

En comptes de cireres es poden utilitzar mores, o la pell d'unes deu taronges, llimones... la fruita que s'utilitzi ha d'estar madura però ferma.
Si la fruita és massa madura pot fermentar, en obrir el pot ho notarem per que farà mala olor.

dimecres, 24 de gener de 2007

Tabulé a la meva manera

1 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Ingredients:
- 250 gr. de couscous
- 2 tomàquet de penjar
- 1 ceba
- ½ pebrot vermell
- 1 pebrot verd petit
- 1 cogombre petit
- ½ carbassó
- ½ albergínia
- suc de 2 llimones
- igual quantitat d’aigua
- oli d’oliva
- sal
- menta picada
- cebollí (cebollino en castellà, ciboulette en francès)o julivert picat
- espècies de tabulé (actualment en venen arreu ja preparades, espècies per plats àrabs)


Es tallen totes les verdures a daus ben petits, quan més petits millor. Es posa tot en un bol, s’amaneix amb el suc de la llimona, l’aigua, l’oli, la sal i les espècies; s’hi ratllen els tomàquets de penjar, es barreja tot, es tapa amb paper film i es posa a la nevera.

Es bo que com a mínim estigui unes deu hores a la nevera abans de servir. Es pot fer la nit abans i queda molt millor. Es conserva bé uns dies a la nevera.

S’hi pot afegir tonyina, pernil, ou dur, cigrons, llenties, espinacs, qualsevol resta de la nevera…

dilluns, 22 de gener de 2007

Pastís de xocolata amb pomes o peres al microones

2 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne

Ingredients
- 1 poma reineta o una pera
- 1 tauleta de xocolata sense llet I150gr)
- 80-90 gr. de nous
- 2 ous
- 4 cullerades soperes de farina
- 4 cullerades soperes de sucre
- 2 cullerades soperes d’aigua
- 125 gr. de mantega
- 1 cullereta de cafè de llevat
- 1 cullereta de cafè de sal


Batre amb un braç elèctric (minipimer) els ous, la mantega, el sucre, l’aigua, la farina, i el llevat. Ben barrejat.
Es pica la xocolata amb les nous, ben fi i s’afegeix a la barreja.
Es pela la poma o la pera i es talla a daus, també s’afegeix.
Es posa la barreja en un motlle prèviament untat amb mantega i empolsegat amb farina.
Si el microones és de 900w amb uns 7-9 minuts n’hi ha prou, si és de 800w caldran uns 12-15 minuts.
Es treu del motllo un cop refredat.

Es poden variar les fruites que s’hi posen, es pot fer amb préssec, o bé afegir-hi fruits secs diversos; també afegir-hi algun licor. El pa de pessic queda perfectament ben cuit, ja que l’escalfor del microones permet que es cogui per un igual arreu.

divendres, 19 de gener de 2007

Salmó marinat a l'anet

0 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Ingredients
- Un llom de salmó fresc sense espines però amb la pell
- 500 gr. de sal "gorda" (hi ha una sal especial per a marinar amb gust a fumat)
- Tres tasses de sucre
- Anet (eneldo) fresc


Tallar l’anet ben petit i amb les mans es frega per tot el llom com si fos arrebossat. Es barreja la sal amb el sucre. En un pot que es pugui tapar es posa part de la barreja, s’hi posa el salmó (millors que es pugui posar mig llom, un al costat de l'altre) i s’acaba cobrin amb la resta de la sal. Ha de quedar ben cobert. Es tapa i es deixa a la nevera.

Quan la sal és la especial per a marinar amb gust a fumat, jo no li poso sucre. Es pot donar via lliure a la imaginació i ampliar les herbes, fins i tot s’hi pot posar pebre, curry, gingebre…

Normalment les receptes diuen que es deixi 24 hores a la nevera, però jo sols li deixo 12 hores, amb 24 hores penso que queda massa sec. I no m’agrada haver-lo d’amanir amb oli després (qüestió de quilos... i del gust natural del salmó que sense l’oli sembla fumat).

Després de les 12 hores, es treu de la nevera, es renta, s'asseca, i es pot anar tallant com si fos salmó fumat, més o menys gruixut, al gust; també a daus es bo.

dimecres, 17 de gener de 2007

Carpaccio de figues al parmesà

1 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne

Ingredients:
- 3 o 4 figues
- un tros de parmesà

Per amanir:
- oli
- branca de vainilla
- canella
- cumí
- cardomo

La preparació és fa el dia abans.

Es netegen les figues, es sequen amb un drap ben seques, es posen un una bossa de plàstic i es posen al congelador.

Per preparar l’oli aromatitzat:
Es talla la branca de vainilla al llarg i es rasca l’interior traient les boletes negre de dins, aquestes i la branca es posen a dins l’oli. També s’hi posa la branca de canella, i les altres espècies. Es tapa i es deixa reposar, si ho deixeu més dies millor.

Per preparar el plat:
Es van tallant les figues, encara congelades, en rodanxes primes, ben primes, i es van posant sobre un plat, com carpaccio. A sobre es posen encenalls fins de parmesà i s’amaneix tot amb l’oli de vainilla i canella. Ho deixeu i acabeu de preparar la resta del menjar, quan acabeu les figues estaran descongelades i marinades al punt amb l’oli i el parmesà.
Bon profit!!

dilluns, 15 de gener de 2007

Pastís de xocolata

0 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Ingredients
- 1 iogurt natural
- 4 o 5 mides del pot de iogurts de xocolata en pols Valor (negre)
- 2 mides del pot de iogurt de farina
- 2 mides del pot de iogurt de sucre
- 1/4 de de mida del pot de iogurt d'oli d'oliva
- 3 ous
- 1 sobre de llevat

Abans de començar a fer el pastís, escalfar el forn a 250ºC, a dalt i a baix.
S'afageixen tots els ingredients en un bol i es passa tot pel túrmix.
Untar el motlle de mantega, s'hi posa la barreja.

Es posa al forn a 160ºC aproximadament, durant 3/4 d'hora. Per saber si està cuit, punxar el pastís pel mig amb un punxó fins que surti net.

Es poden sustituir les mides de xocolata per un pot petit de xocolata Paladín a la taza, el pastís queda més consistent i més fort de gust de xocolata.

divendres, 12 de gener de 2007

Burritos TexMex

0 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Els vaig provar a casa meva, fets per un amic mexicà. Desprès els he fet jo algun que altre cop i sempre han quedat genials. Això si, t’obliguen a estar a la cuina per poder-los servir acabats de fer calents, però val la pena!

Ingredients

- Tortitas
Pel guacamole
- Alvocat (aguacate)
- Tomàquet
- Ceba
- Cilandre picat
- Suc de llima o llimona

Pel farcit
- Ceba picada
- Llom de porc
- Vedella
- Cansalada fumada, Bacon
- Pollastre
- Pebrot
- Canyella o xile


Es tallen tots els ingredients del farcit en trossos petits. Es fregeix primer la ceba, seguit de la vedella, se li afegeix el pebrot, després el pollastre i el bacon, finalment el llom. Quan estigui ben cuit tot se li afegeix el picant triat, també se li pot posar pebres diversos.

Es prepara el guacamole aixafant l’alvocat amb una forquilla, se li afegeix la ceba ben picada i el tomàquet picat petit, el cilandre i el suc de la llima o la llimona. Per a evitar que s'oxidi i quedi marró hi podem deixar l'os dels alvocats a dins.

S’escalfen les tortitas en una paella, fins que s’inflen. Es pinten amb guacamole, se’ls hi posa farcit i s’enrotllen. Es serveixen tot seguit, calents.

dimecres, 10 de gener de 2007

Galetes

1 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne

Aquestes galetes les fa la meva neboda i tenen molt d'èxit. Les fa a una mida petita i són bones de posar en un bol i anar picant.

Ingredients
- 1 ou
- 125 gr. de sucre
- 250 gr. de farina
- un pessic de sal
- 150 gr. de mantega

Batre l'ou i afegir el sucre. Tornar a batre fins que la barreja blanquegi. Afegir la farina, i el pessic de sal, i remenar.
Afegir la mantega fosa i tornar a remenar. Fer una bola amb la massa, tapar-la amb film transparent i deixar-la reposar en un lloc fresc durant una hora.
Enfarinar la taula de treball i estirar la massa amb el corró fins que tingui un gruix de 3 mm.
Doneu forma a les galetes amb un tallador de pastes.
Posar al forn a 180ºC, controlant sovint (aproximadament entre 12 i 15 minuts).

Si es vol es pot perfumar la massa amb pell de llimona, extracte de vainilla o substituir una mica de farina per cacau en pols.

dilluns, 8 de gener de 2007

Amanida d'espinacs

3 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne

Ingredients
- 1 bossa d’espinacs rentats, si són babys millor
- 1 carbasssó
- 1 alvocat
- Pinyons (al gust)
- Xampinyons laminats (al gust, entre un terç i mitja safata)
- Formatge feta (en els que venen envasats en blocs crec que n’hi ha uns 200 gr.)
- Tomàquets xerri (una safata petita)
- Olives
- Orenga
- Romaní
- Anet (en castellà Eneldo)
Per amanir
- Una cullereta de mel
- Un all
- El suc d’una llimona
- La mateixa quantitat d’oli
- Una cullereta de mostassa de Dijon


En un bol gran poseu els espinacs, els xampinyons laminats, el formatge feta tallat a daus petits, els tomàquets partits per la meitat, l’alvocat tallat a daus petits, el carbassó a rodanxes ben fines (amb la mandolina s’aconsegueixen ben fines), les olives i els pinyons una mica torrats per la paella. S’espolsa amb una mica d’orenga, l'anet i una mica de romaní.
S'hi poden afegir altres ingredients al gust (pernil dolç, tonyina...).

La salsa per amanir és ben fàcil de fer, es posen tots els ingredients en un recipient i es baten amb la batedora electrònica (minipimer). Les quantitats són la gust, la mel es per trencar l’acidesa de la llimona, i si us agrada podeu posar-hi una més de mostassa, es qüestió d’anar-hi trobant el gust personal.

Això si, millor posar-hi la salsa a última hora o servir-la a part.

dissabte, 6 de gener de 2007

Tiramisú

0 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Aquesta recepta l'ha enviada en Pere, ens podrem xupar els dits amb ella! Però haurem de vigilar els quilos!

Ingredients
- 500 gr. de formatge mascarpone (el venen al supermercat en terrines de 250 gr.)
- 2 ous
- 400 gr. de melindros (millor que no estiguin ensucrats per sobre, en castellà es diuen “bizcochos de soletilla”)
- 8 cullerades soperes de sucre
- 6 tasses de cafè
- 2 cullerades soperes d’amaretto (és un licor italià, aquí el venen de la marca Disaronno)
- cacau amarg

En un plat gran i amb una forquilla barrejar els rovells d’ou amb 4 cullerades de sucre fins que quedi una massa blanca i fina. Afegir-hi el formatge mascarpone i barrejar-ho bé. Deixatar les clares a punt de neu amb una forquilla metàl•lica i barrejar-ho amb la massa anterior. No cal afegir tota la clara, depèn de la consistència que tingui la massa. No ha de quedar ni massa densa ni massa líquida.

Posar el cafè en un plat amb sucre (a gust) i l’amaretto. Remullar els melindros amb aquest líquid i escorre’ls bé amb la mà per a que no absorbeixin massa líquid. Posar-los al fons d’una safata com un empedrat. Cobrir-ho amb la meitat de la crema feta amb el formatge i els ous i repetir l’operació (així queden dues capes de melindros remullats i dues capes de crema de mascarpone.

Deixar-ho reposar a la nevera unes 12 hores.

Abans de servir-lo es pot donar forma a la superfície amb una cullereta per a que prengui la forma típica amb puntetes cap amunt i després cal escampar el cacau amarg en pols per sobre. Per espolsar el cacau és útil fer-ho amb un colador fi.

dijous, 4 de gener de 2007

Foie marinat

0 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Ingredients
- 1 foie d’oca o ànec sencer
- sal marina
- un drap de fil o cotó
- pebre
- una copa de conyac


Es netegen les venes del foie (que sempre és emprenyador), un cop tretes, es compacten altre cop tots els trossos.
S’omple el fons d’un recipient amb sal gorda.
Es posa el foie sobre el drap i s’hi posa pebre, se li tira la copa de conyac i s’embolica ben prest. Es posa sobre la sal i s’acaba de cobrir amb més sal. Es tapa i es posa a la nevera 24 hores.

Es serveix tallat a rodanxes, i salpebrat amb sal Maldon i pebre acabat de moldre.

Us aconsello acompanyar-lo d’un bon Banyuls blanc, un vi dolç de la Catalunya nord. O bé del tradicional Sauternes.

Segueixen aquest bloc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...