Us copio la recepta de l’escabetx que hi ha al "Llibre de Sent Soví", en l’edició a cura de Joan Santanach. El "Llibre de Sent Soví" (mitjans del segle XIV) és el text culinari més antic conservat en català. És un testimoni de gran valor sobre la cuina que es feia a casa nostra abans de l’arribada dels productes d’Amèrica, i en el qual encara es reconeixen procediments i ingredients que fem servir en la nostra cuina actual.
Les explicacions de les receptes son eixutes, no tan elaborades com en el "Llibre del coc", una altra de les joies dels receptaris catalans.
Si vols fer escabetx a peix frit hages brou de peix, mit-hi cebes e oli e sal e juivert, e courà en una olla. Hages llet d’ametlles ab lo brou (llet d’ametlles preparada amb el brou). Enaprés hages del peix frit –e de cuit en aigua, si n’has- e pica’l ab pa torrat e mullat ab vinagre; e si has pinyons, pica-ne. E mit-ho a bullir en una olla ab bones espècies e agror e dolçor. Aprés hages cebes rodones prim tallades, que hagen quatre dits de llong, e mit-les a sosengar ab oli que a penes bulla. E puis, quan la ceba serà assosengada, que un poc crusca, mit-la ab la salsa quan bullirà, e de l’oli sosengat, de guisa que no hi parega massa; e assobora-ho de dolçor e d’agror e de sal e salsa. E pots-hi mentre panses picades ab vi o ab vinagre, e posar sobre lo peix frit calent. E deu ésser refredat ans que sia donat.
Jo he vist que picaven, ab la salsa, ametlles e avellanes torrades e pa torrat en vinagre mullat, e que en destrempaven ab vi e ab vinagre.
Un lloc on trobar temptacions culinàries, receptes senzilles, meves i dels meus amics que me les han enviat, trobades arreu, catalanes, del món, inventades i familiars. A tots un bon profit!
*
Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007
Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.
Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Segueixen aquest bloc
Els meus blogs a la premsa
- Revista Sentits - gener 2014
- Generació Digital del canal 33, 28 de setembre de 2011
- Al minut 1'24" surt la imatge del bloc - La Malla
- Delicies del Rebost a "Descobrir Cuina"
- Blocaires gastronòmics a "Descobrir Cuina"
- Bloc de Club de Cuines, 17 de març de 2010
- Bloc del Club de Cuines, 22 de juny de 2009
- Els meus blogs a La Vanguardia
- Ràdio Arenys. 22 desembre 2008 (11h) han parlat de Delícies del rebost
- El món RAC1. 29 de gener e 2009 (7.55h) parlen de Delícies del rebost (audio a sota)
- Directo al Paladar, 30 de març de 2010
6 comentaris:
El que em va cridar l'atenció de la recepta fou l'ús de la llet d'ametlles. Aniré provant a veure que en surt, quan aconsegueixi fer-la menjable us penjo quantitats i procès.
Bonisim a mi que les sardines no em matan en escabetx ummmm.
M'encanta que recomani posar ingredients "si en tens". L'autor entenia com funcionen les cuines de veritat!
mm bonissimes, jo a vegades en faig per aixo de la llet d'ametlles ha de ser algo magic.
felicitats altre vegada
mmm curiòs això de la llet d'ametlles...m'ofereixo a tastar-ho!
Cuida't
Gina: el mateix vaig pensar jo.
Latiquismiquis: apuntat!
Publica un comentari a l'entrada