*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dijous, 15 de març del 2012

3eres Jornades gastronòmiques Pota blava i Carxofa Prat


Convidats per Pratencs.cat i per l’Associacióde Gastronomia i Turisme de Prat (AGT) un grup de blocaires varem anar a conèixer les virtuts de les carxofes del Prat i del Gall de Pota Blava, dos denominacions d’origen que són l’orgull d’aquesta població del Baix Llobregat. Ja fa tres anys que celebrem les Jornades gastronòmiques Pota blava i Carxofa Prat.

Un dissabte de principi de març, les Jornades formen part del MarçGastronomic d’aquesta ciutat, ens varem reunir al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa. Allí en Joan Ribas, president de la Cooperativa Agrícola del Prat, ens va fer els honors i ens va presentar la carxofa del Prat. 

De primer ens va dir que les carxofes del Prat venen de planters propis o de Tudela... Si senyor, les carxofes del Prat són les mateixes que les de Tudela. Però que les fa diferents?

En primer lloc cal dir que el terreny on és cultiven és la llera el riu, lloc ric amb nutrients, fruits de arrossegades i crescudes, el Delta del Llobregat és tant fèrtil com el del Nil.
Una altra de les característiques que les fa diferents és el clima. Un microclima fred i sec ja que l’obertura i planura del terreny fa que el vent assequi l’ambient.
Tot junt fa que les plantes de la carxofa del Prat siguin bianuals, i tinguin un PH diferent de les altres que ha permès demanar la declaració de Indicació Geogràfica Protegida (IGP) a Europa.

En aquest clima la planta de carxofa dona tres flors, la primera de creixement lent i tija llarga, la més preuada. La segona de creixement més ràpid ja que fa més calor. La tercera no es pot aprofitar. Totes tres son de forma diferent, la primera més rodona i la segona amb una punta, però són de la mateixa planta. També si fa més o menys fred poden canviar de color, més o menys liles les puntes.
 
Al Prat les explotacions són petites, això permet recollir la carxofa al matí a que estiguin abans de les 12 h a mercabana: una agilitat que garanteix la frescor del producte. Una mica humides aguanten força dies dins la nevera.

Hi havia hagut fins a 20 magatzem que enviaven carxofes a França i Holanda, ara les pagesos que la cultiven són vocacionals. Això si, són pagesos urbanites i encara tenen una altra funció: ajuden a esponjar el territori urbà.

Dins les Jornades hi ha uns quants restaurants que presenten plats amb Carxofes i Pota blava, dos d’aquests cuiners Susana Aragón i Virgilio Contero ens van preparar allí mateix una degustació:

Carpaccio

Bunyols (fets amb l'aprofitament fulles cuites forn i amb massa de bunyol)

Escuma amb nebulosa pernil ibèric

Esfera de carxofa

Carxofes en tempura

En acabar varem anar a dinar un arròs amb carxofes i pota blava.

Teniu fins el dia 30 de març per degustar carxofes i pota blava als restaurants del Prat.

Un gran acolliment i una molt bona informació sobre la carxofa del Prat. Sols una cosa vaig trobar a faltar: algú que ens parles el Gall de Pota Blava, que com varem poder comprovar al dinar és excel·lent.

2 comentaris:

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Hola Sara,
Molt i molt interessant. Gràcies per compartir-ho

Ricard Sampere ha dit...

Els pollastres "de luxe" com els Pota Blava i altres de nivell semblant, són una menja excel.lent.

Ni el seu gust, ni la textura de la carn.... ni el preu, tenen res a veure amb el pollastre "normal".

Llàstima q no us vagin facilitar més info dels pollastres....

Segueixen aquest bloc