*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dilluns, 29 de desembre del 2014

Col farcida de la regió d’Alvèrnia (França)

En Jordi i en Phillipe són dos grans amics que viuen a Alvèrnia, França. A en Jordi li agrada la cuina, i en sap, encara recordo un braç de patata farcit que ens va fer un estiu. Aquesta és una recepta típica de la regió on viuen, molt interessant per què la col es farceix i es cou sencera, no fulla a fulla fent farcells com fem aquí.

Ingredients: 
 - 1 col d'hivern gran
- 400 gr de carn de porc picada 
- 400 gr de carn de vedella picada 
- 2 llesques de pa - 2 pastilles de "caldo" 
- 2 cebes 
- 1 vas de llet 
- 2 pastanagues 
- sal i pebre 
- farigola, 4 fulles de llorer i 4 claus 

Retira les 3 o 4 fulles exteriors de la col. Escalda la col (sencera) durant 5 minuts en aigua bullent, i deixa-la que s'escorri.
Fes les llesques de pa a trossos petits, i tira-hi la llet pel damunt fins que el pa l'hagi absorbida tota. Si te'n sobra (de llet) llença-la.
Barreja el pa i les carns picades.

Talla les cebes ben petit i sofregeix-les. Quan comencen a agafar color, tira-hi la barreja de carn i pa. Fes-ho coure tot junt 2 o tres minuts.

Separa delicadament les fulles de col, fins arribar al cor. Treu-lo (el cor) per fer una mica de lloc al farcit. Comença a farcir la col posant dues grans cullerades de farcit al lloc del cor.
Després, vés posant farcit entre cada fulla, començant per l'interior.
Lliga la col i posa-la a coure en un recipient que vagi al forn. Posa-hi 1/2 litre d'aigua, les pastilles de caldo (millor si les has desfetes abans), les pastanagues tallades a rodanxes, sal, pebre, farigola, llorer i els claus. 

Deixa-la coure al forn mitjà (160°C) durant 2 hores o 2 hores i mitja, tot regant-la tots els 20 o 25 minuts perquè no quedi seca.

Jo vaig aprofitar el brou sobrant i les pastanagues i les vaig triturar. La vaig posar al foc a reduir una mica amb un polsim de canyella i ho vaig fer servir com a salsa per acompanyar la col.

Bon profit!!!

1 comentari:

Francesc ha dit...

Una recepta ben curiosa, de veritat!! Ha de ser ben sana, també.

Segueixen aquest bloc