*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

divendres, 19 de març del 2010

Mongetes del ganxet

Dimecres vaig poder gaudir d’una classe amb en Pep Nogué a l’Espai Consum de Bonpreu. Era una de les classe dedicades al productes DOP-IGP amb les quals dóna a conèixer els productes de qualitat i del nostre país.

Aquest cop va estar dedicada a les mongetes del ganxet, unes mongetes a voltes oblidades per què és més fàcil comprar-les cuites que no pas coure-les a casa... I les del ganxet no es troben cuites!

En Ramon Casamada, de Can Casamada, un dels productors de la mongeta del ganxet ens va explicar coses sobre aquesta mongeta, i especialment, com coure-la!! I en Pep ens va fer tres receptes magnífiques, especialment un gaspatxo de mongeta del ganxet que al tastar-lo veus clarament que sols es pot fer amb aquesta mongeta, ja que no deixa raspadures en boca.

La producció DOP (Denominació d’Origen Protegida) de mongeta del ganxet es localitza al Vallès Oriental, Vallès Occidental, Maresme i una petita part de la Selva. És un llegum tradicional de color blanc, aplanada i amb forma de ganxo que li dona el nom. Es sembra durant el mes de juliol i es cull al novembre.
La seva pell és inapreciable al paladar i té una gran cremositat i un gust molt suau.

Si en voleu més informació podeu visitar el web del Consell Regulador de la mongeta del ganxet Vallès-Maresme i el projecte Slow Food el Baluard de la mongeta del ganxet.

Com ens va explicar en Ramon que s’ha de coure per tenir-la a punt de cuinar????

Primer pas, el remull: deixar-les entre 3 i 4 hores en aigua. Aquí un apunt tant d’en Ramon com d’en Pep i que s’aplica també al següent pas, compte amb l’aigua! Ha de ser de baixa mineralització, i compte també amb les aigües amb molt de clor.

Segon pas, la cocció: per cada quilo de mongetes tres litres d’aigua (sense sal). Deixar a foc fort, i quan bulli abaixar-lo el màxim possible, quan més baix millor, i sense remenar-ho. Deixar al foc entre tres i quatre hores amb l’olla tapada.
Quan faltin uns 25 minuts afegir-hi la sal, entre 15 o 20 gr. per quilo de mongeta.

Tercer pas, reposar: un cop cuites no s’han d’escórrer, cal deixar-les covar en la seva aigua durant mitja hora o una hora.

Un consell, reserveu l’aigua de bullir les mongetes, és un bon brou per cuinar-les després.

Les receptes que ens va preparar en Pep va ser fetes amb mongetes que va dur en Ramon cuites d’aquesta manera... I estaven excel•lents. Deien, i també ho crec, que és qüestió de posar-s’hi, no és tant complicat!

Les receptes que ens va fer en Pep i que penjaré més endavant foren: gaspatxo de mongetes del ganxet, humus de mongetes del ganxet amb seitons i festucs i, finalment, suquet de mongetes del ganxet amb bacallà.

En Ramon té una petita agrobotiga (també a la Gastroteca) on ven les seves mongetes entre d’altres coses d’altres productors. L’adreça és Can Casamada de Castellar del Vallès a un quilòmetre de les pistes d’atletisme. Els horaris: dissabte de 10 a 14 hores i diumenges i festius d’11 a 13 hores. També obren a hores convingudes tot trucant als telèfons 607 536 941 – 600 482 919 – 607 165 380.

11 comentaris:

Striper ha dit...

Molt bona monxeta a mi m'agrada molt.

La cuina vermella ha dit...

Els vallesans, n'estem molt orgullosos del nostre producte estrella, i la gent de Mollet encara més, ja que és cultiva just al costat. Visca la mongeta del ganxet, el caviar blanc de la nostra terra. Salut.

starbase ha dit...

Les mongetes del ganxet són meravelloses. De xic les vaig tastar per primer cop al bar Gil, al costat de casa.

Baixàvem expressament per dinar-hi ganxets amb botifarra. Quins temps.

Sara Maria ha dit...

Vermells, m'encanta això de "caviar blanc" la veritat és que és exactament el que és!!!
No us perdeu la recepta que penjaré de gaspatxo de mongetes del ganxet!!! Una passada sorprenent!!!

MaryLou ha dit...

Les mongetes del ganxet són tan bones... Espero impacient la recepta!
Moltes gràcies por la informació!
Petonets

Fem un mos ha dit...

Que bones son les mongetes del ganxet, i fetes amb gaspatxo, segons el Miquel mortals
Petons

Maria ha dit...

Hola, sóc la Maria i sóc una "novata" en aixó dels blocs... no fa massa m'he estrenat amb el meu Remena Nena!! Estic molt il·lusionada!!
M'he estat passejant pel teu blog i he gaudit molt... felicitats!!!
Petonets Maria

illetapitita ha dit...

Que bones que estan les mongetes del ganxet veritat?
tenim sort de tenir molts bons productes a les nostres terres!
Una abraçada!

Xavier ha dit...

Una vegada tastí les mongetes del ganxet... eren precioses!

Però no sé si ací a Mallorca en puc comprar enlloc... :/

Una salutació!

Anònim ha dit...

i shan de tirar a bulli en aigua freda o calenta? pas impirtant que heu obviat

Sara Maria ha dit...

Senzillament dic que posar les mongetes en aigua al foc, s'entenc que és amb l'aigua freda, segurament ho havia d'haver aclarit mes. Gràcies. Les mongetes ens varen dir que mai començar amb aigua calenta.

Segueixen aquest bloc