*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dilluns, 5 d’octubre del 2009

Els Casals - L'àpat

6 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
La cuina la porta l’Oriol Rovira, premi cuiner jove de 2004, amb una estrella Michelin (si és que avui en dia això significa alguna cosa).

Varem escollir, i crec que varem encertar el menú degustació La Terra, ens anaren servint i presentant els plats un a un, sense saber que vindria després. Va ser un àpat de sorpreses constants, i especialment degustatives.

Corna lleugera
Bitxos de l’hort
Sobrassada de la casa amb pa amb tomàquet i bresca de mel
Tomàquet pit de monja amb verat flamejat al llorer

Mongeta tendra amb patata, cansalada i rogers
Ceps saltats amb botifarra negra
Pularda de la casa rostida en cocotte
La nostra macedònia
Flam amb nates


Quina cansalada, quasi pernil; quins tomàquets, sabien a tomàquet!; Quina sobrassada... No pararia, un privilegi això del cercle tancat, de la terra a la taula!!
El restaurant té vuit taules, i treballa independentment del hotel rural que ocupa el mateix edifici; malgrat que comparteixen cuina.

Com hem dit la cuina que fa és arrelada al país, tradicional i amb noves creacions. Els productes que no són de la finca són de finques veïnes.

Assenyalar també el llibre-carta de vins que podeu veure a la foto en mans del Kike.


Els samurais, com diu l’Starbase, érem:
Roger, Cuinar amb compte
Mar, Baixa Gastronomia – crònica
Manel, Un cocinillas Online – crònica
Starbase, DeCuina – crònica
Txell i Kike, La Cuina vermella – crònica

Veure la crònica de la visita a La Malla aquí.

divendres, 2 d’octubre del 2009

Els Casals - La Malla

5 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne

El primer dia de vacances no podia tenir una celebració més bona, una visita amb amics blocaires al restaurant Els Casals de Sagàs.

L’excusa, si en cal, veure en Martí, d’Apunts de cuina, que hi estava treballant una temporada; la recompensa, una visita a La Malla, la finca d’explotació agrícola i ramadera que proveeix al restaurant del bo i millor d’aquesta terra; i un àpat espectacular, ben lligat a casa nostra, com feia temps que no en gaudia.

No patiu els que no vareu poder venir: hi tornarem! Hi tant que hi tornarem!!

Els Casals i la seva filosofia, neix dels incendis que arrasaren la Catalunya central al 1994. No hagués pensat mai, després de viure els incendis amb informació privilegiada per la feina que feia en aquells moments, que algun dia pensaria que havien dut alguna cosa bona, molt bona.

Doncs si, aquesta família es va posar en marxa un cop el foc havia cremat tot el que tenien.

La mare s’encarrega de dur La Rovira, una de les antigues masoveries de la finca i que es lloga sencera.
Tres dels germans, un d’ells, en Lluís, ens va acompanyar en la visita, porten La Malla, cuiden l’hort, l’aviram, el bestiar, la terra i l’hort, i el manteniment del bosc.
Els altres dos germans, l’Oriol Rovira porta el restaurant i la serva germana que porta la casa rural, treballen als Casals.
Com diuen al seu web, es tanca el cercle, de la terra, origen del producte, a la taula dels Casals.

A l’hort varem poder veure verdures i hortalisses; ens va encuriosir un tipus de tomàquet japonès petit i molt gustós. Mentre fèiem la visita a l’hort varem poder veure a un membre de la cuina del restaurant collint el que potser seria part del nostre dinar.

També varem poder veure les aus i els porcs. I visitar el lloc on elaboren els embotits, així com les càmeres de curació dels mateixos.

Notar l’acolliment que ens va fer en Lluís, i una breu salutació de la mare de benvinguda. Realment ens varen fer sentir com a casa, una bona entrada per poder gaudir amb ganes del que ens oferirien després.
Un bon reportatge de Ver y Cocinar sobre Els Casals.

Podeu veure el post sobre l'àpat aquí.

dimarts, 29 de setembre del 2009

Pollastre escabetxat al microones

8 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne
Aquesta recepta és del programa de Localia de Fernando Canales.

Ingredients:
- 1 pit de pollastre
- 1 patata petita
- 1 ceba tendra
- 10 cireres
- encenalls de formatge Idiazábal fumat
- pebre negre en gra
- una branca de farigola
- sal
- 250 ml de vinagre
- oli d’oliva verge

Posar el pit de pollastre en una safata que pugui anar al microones, salpebrar pels dos costats. Col•locar-lo amb la pell cap amunt.

Picar la ceba tendra i posar-la a sobre el pit. Afegir-hi la farigola i el vinagre.
Posar al microones durant 6 minuts. Deixar refredar.

Rentar les patates, i sense pelar-les, tallar-ne rodanxes no massa fines.
En un pot al foc amb força oli, fregir les patates a foc lent durant uns 15 minuts. Retirar i reservar sobre un paper absorbent.

Treure el pinyol de les cireres. En un morter, aixafar-les amb una mica de sal, un rajolí d’oli i una mica d’aigua. Si veieu que queda massa espès, afegir-hi aigua.

Servir al plat, primer una capa de patates, a sobre uns talls de pollastre, la salsa per sobre. I per acabar uns encenalls de formatge a sobre.

Segueixen aquest bloc