*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

dilluns, 14 d’abril del 2008

Peix en escabetx

Us copio la recepta de l’escabetx que hi ha al "Llibre de Sent Soví", en l’edició a cura de Joan Santanach. El "Llibre de Sent Soví" (mitjans del segle XIV) és el text culinari més antic conservat en català. És un testimoni de gran valor sobre la cuina que es feia a casa nostra abans de l’arribada dels productes d’Amèrica, i en el qual encara es reconeixen procediments i ingredients que fem servir en la nostra cuina actual.
Les explicacions de les receptes son eixutes, no tan elaborades com en el "Llibre del coc", una altra de les joies dels receptaris catalans.


Si vols fer escabetx a peix frit hages brou de peix, mit-hi cebes e oli e sal e juivert, e courà en una olla. Hages llet d’ametlles ab lo brou (llet d’ametlles preparada amb el brou). Enaprés hages del peix frit –e de cuit en aigua, si n’has- e pica’l ab pa torrat e mullat ab vinagre; e si has pinyons, pica-ne. E mit-ho a bullir en una olla ab bones espècies e agror e dolçor. Aprés hages cebes rodones prim tallades, que hagen quatre dits de llong, e mit-les a sosengar ab oli que a penes bulla. E puis, quan la ceba serà assosengada, que un poc crusca, mit-la ab la salsa quan bullirà, e de l’oli sosengat, de guisa que no hi parega massa; e assobora-ho de dolçor e d’agror e de sal e salsa. E pots-hi mentre panses picades ab vi o ab vinagre, e posar sobre lo peix frit calent. E deu ésser refredat ans que sia donat.
Jo he vist que picaven, ab la salsa, ametlles e avellanes torrades e pa torrat en vinagre mullat, e que en destrempaven ab vi e ab vinagre.

6 comentaris:

Sara Maria ha dit...

El que em va cridar l'atenció de la recepta fou l'ús de la llet d'ametlles. Aniré provant a veure que en surt, quan aconsegueixi fer-la menjable us penjo quantitats i procès.

Striper ha dit...

Bonisim a mi que les sardines no em matan en escabetx ummmm.

Mar Calpena ha dit...

M'encanta que recomani posar ingredients "si en tens". L'autor entenia com funcionen les cuines de veritat!

gina ha dit...

mm bonissimes, jo a vegades en faig per aixo de la llet d'ametlles ha de ser algo magic.
felicitats altre vegada

latiquismiquis ha dit...

mmm curiòs això de la llet d'ametlles...m'ofereixo a tastar-ho!
Cuida't

Sara Maria ha dit...

Gina: el mateix vaig pensar jo.
Latiquismiquis: apuntat!

Segueixen aquest bloc