*

Aquest bloc va néixer un 4 de gener de 2007

Aquest és un blog no professional, amb això vull dir que parlo del que m’agrada. Si quelcom no m’agrada, no en parlo, i si sols m’agrada, potser tampoc.
Aquí, des de sempre, a part dels professionals que escriuen en mitjans de comunicació, hi ha hagut sempre el “boca a boca”. Aquest blog pretén (no sé si ho aconsegueix) això, ser el “boca a boca”. Un bon complement al que es publica en mitjans de comunicació. Com sempre ha estat a casa nostre.

divendres, 30 de gener del 2009

Risotto


Magnífic curs de risotto al Club Social Caprabo, amb una lliçó clara i enriquidora del xefs Nicola Marino i Franceso Bravin del Restaurant Piazze d'Italia de Barcelona.
La crònica del Manel a Cuinar és generós és genial, no us la perdeu pas.

Jo poso algunes notes que em va cridar l’atenció.

Passos bàsics per fer un risotto, sempre a foc mig:
- una cassola, si és de fang molt millor
- mantega o oli d’oliva
- sofregir la ceba, millor escalunya, picada ben petita
- quan comenci a ser transparent, afegir l’arròs, daurar-lo un minut. A partir d’aquí l’arròs no és deixa de remenar (amb una cullera de fusta millor)
- afegir un rajolí de vi blanc (també pot ser cava), remenar.
- afegir brou vegetal suau, de mica en mica, a cullerots, sense deixar de remenar; la proporció és de 1 got d’arròs, 2 i mig de brou
- una cullerada de mantega i
la sal
- parmesà ratllat
Segons el gust que li volem donar al risotto s’ha de considerar la cocció del producte que li afegim; per exemple, els formatges sempre al final perquè es desfan fàcilment.
La utilització de mantega o oli d’oliva és segons el gust que li volem donar al risotto; d’espàrrecs i parmesà, mantega; de marisc, oli d’oliva...

També ens va parlar dels tipus d’arròs per a fer risotto.
Al món hi ha més de 90.000 tipus diferents d’arròs, però el risotto es fa amb dos tipus; el Carnaroli, el rei dels arrosso italians i el Arborio, el més conegut i utilitzat.Ens va explicar que aquest dos arrossos el que tenen és una altra concentració de midó, la qual cosa els fa molt digestius, i que aguanten molt la cocció, ideal per la cocció del risotto que és llarga. Aquí va comentar que l’arròs bomba es molt bo, té una altra concentració de midó, però és de cocció curta, i per tant, no va bé per fer el risotto.

I que el risotto és d’aquells plats per obrir la nevera i veure que hi tens, cal posar-hi imaginació. Poden sortir-ne risottos boníssims!
Els propers dies penjaré les receptes que ens varen fer, risotto amb gambes i cloïsses al perfum de taronja i menta, risotto d’espàrrecs i parmesà i risotto al perfum de llimona amb alfàbrega. També em comprometo a fer un risotto que va comentar i penjar-lo, el risotto de gorgonzola i figues.

8 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Molt interessant la Crònica Sara Maria. Ja estem a l'expectativa de les teves receptes!

Núria ha dit...

Sara, ha sigut un resum fantàstic!! Així no se m'oblidarà res de lo que vam apendre...

Núria

Gemma ha dit...

Magnífica crònica, Sara Maria! Va ser una classe molt interessant, sobretot ens va animar als que tenim por de fer un bon risotto...
A ra tenim pendent un sopar al Piazze d'Italia, eh?
Per cert, i el programa a RAC1? El vas trobar????

Striper ha dit...

Mai m'atrevit a fer un rissoto, ja es hora de provar no?

Cuinagenerosa ha dit...

sara, has encertat amb els punts claus, la veritat és que jo ho vaig fer més llarg però algunes de les coses que expliques me les vaig descuidar.
suposo que ja has vist el bloc de rac1, sinó, l'enllaç al teu bloc el tenen aquí
http://www.rac1.org/elmon/?cat=3

Glòria ha dit...

Sara Maria,

Molt bon resum amb els punts clau dels risottos. Ara, a esperar les receptes. M'apunto al comentari del sopar al Piazze d'Itàlia. Com que últimament no puc estar massa al dia dels blocs, no sé què és això de RAC1 però ara mateix vaig a veure-ho.

Una abraçada i fins aviat

El cullerot Festuc ha dit...

Genial la crònica i els apunts que vas fer!! Ja has cuinat el risotto de gorgonzola i figues??? ;)
Petunets,
Eva.

Sara Maria ha dit...

Glòria, és que em van dir que al Món de RAC1 havien parlat del meu bloc tot fent un menú amb receptes tretes del mateix.
Gràcies a les informacions d'alguns he pogut trobar l'audio i l'he afegit a la columna del costat, a l'apartat "els meus blocs a la premsa"

Segueixen aquest bloc